Ποσά επιχορηγήσεων που ξεπερνούν τα 14 εκατ. ευρώ είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους επαγγελματίες της εστίασης, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και νέες εκταμιεύσεις: Περισσότερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και παιδότοπων ώστε να εξασφαλίσουν -και αυτοί με τη σειρά τους- επιχορηγήσεις για τα έξοδά τους μετά την επαναλειτουργία τους. Στα «χαρτιά» μένουν τα σχέδια για την ενίσχυση και άλλων κλάδων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στις 9.340 έφτασαν οι επιχειρήσεις της εστίασης που θα λάβουν ως «δώρο» από το κράτος για τα «πρώτα τους έξοδα» ποσά που συνολικά αγγίζουν τα 94,7 εκατ. ευρώ: Η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται και για τις άλλες επιχειρήσεις, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Επανεκκίνηση Εστίασης» θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Ιουλίου και ώρα 15:00. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες και «νέο κύμα» καταβολής επιχορηγήσεων σε όσους εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους.

Εστίαση: Παράταση προθεσμίας για… λίγους
Πάντως, αποκλειστικά και μόνον για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «Επανεκκίνηση Εστίασης» και αυτή έχει απορριφθεί, αλλά θέλουν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, θα δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Μετά τις 31 Ιουλίου (οπότε λήγει η τρέχουσα προθεσμία) δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης για τους επαγγελματίες της εστίασης είναι τα 100.000 ευρώ, και διαμορφώνεται στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019. Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis
Οι επιχειρήσεις της εστίασης θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών έως την 31.12.2020
Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) του φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας,
Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 30%, τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.
Παράταση στις αιτήσεις χρηματοδότησης για γυμναστήρια- παιδότοπους
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα προγράμματα ΕΣΠΑ για γυμναστήρια, παιδότοπους και συναφείς δραστηριότητες θα προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής πρόκειται να παραταθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα, στη δράση οι επιλέξιμοι ΚΑΔ, στους οποίους θα πρέπει να δραστηριοποιούνται οι δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις (κύριοι ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα σύμφωνα με το φορολογικό έντυπο Ε3 του έτους 2019) είναι οι:
93.13.10 Υπηρεσίες γυμναστηρίων
93.13.10.01 Υπηρεσίες γυμναστηρίου ειδικών γυμναστικών (αεροβικής, πιλάτες, γιόγκα κλπ) 93.13.10.02 Υπηρεσίες γυμναστηρίου ενόργανης ή μη γυμναστικής
93.11 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
93.11.10 Υπηρεσίες λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων
93.11.10.01 Υπηρεσίες γηπέδων (4Χ4, 5Χ5 κλπ) ποδόσφαιρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης κλπ 93.11.10.02 Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ 93.11.10.03 Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας) 93.11.10.04 Υπηρεσίες πίστας καρτ 93.11.10.05 Υπηρεσίες χώρου μπόουλινγκ 93.29.19.05 Υπηρεσίες παιδότοπου.
Στόχος της Δράσης είναι να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης μελλοντικών λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται το κόστος απασχόλησης, αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Στα «χαρτιά» η χρηματοδότηση των Σχολών Χορού
Μέσω της δράσης «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων» οι επαγγελματίες μπορούν να εξασφαλίσουν ποσά που ξεκινούν από 4.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 18.000 ευρώ. Η επιχορήγηση ανά ωφελούμενη επιχείρηση, θα χορηγηθεί ως κατ’ αποκοπή ποσό (lump sum) για την κάλυψη μελλοντικών λειτουργικών δαπανών.
Το κατ’ αποκοπή ποσό αφορά στο 25% του ετήσιου κόστους λειτουργίας του 2019 και αποδίδεται στην ωφελούμενη επιχείρηση κατά την ένταξη της στη Δράση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα για διάστημα 6 μηνών από την απόφαση χρηματοδότησής της.
Επιλέξιμες είναι Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίων και παιδότοπων (ανεξαρτήτως νομικής μορφής) οι οποίες διατηρούν αδειοδοτημένη επαγγελματική έδρα, σε διακριτό της οικίας τους χώρο. Ανάλογη χρηματοδότηση πάντως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και για τις Σχολές Χορού, επί του παρόντος όμως η συγκεκριμένη δράση δείχνει να μένει … στα «χαρτιά».

Πηγή:www.enikonomia.gr

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή – Δείτε τους χάρτες του δικτύου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα
Επόμενο άρθροΕντολή Μητσοτάκη σε υπουργούς να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες μέχρι τις 6 Αυγούστου – Καυτά νομοσχέδια εν μέσω θέρους