[ad_1]

Νέα παγίδα στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Eτοιμοι να «σχεδιάσουν χάρτες» στην «κοινή θάλασσα του Αιγαίου» εμφανίζονται Τούρκοι αξιωματούχοι… υπό την ομπρέλα της σχετικής νατοϊκής αποστολής που μόλις ξεκίνησε, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τα επιχειρησιακά όρια της τουρκικής εμπλοκής στο Αιγαίο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και μένει να συζητηθούν.

Ενεργοποιηθήκε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Τα εμπλεκόμενα πλοία από τη Γερμανία, τον Καναδά, την Τουρκία και την Ελλάδα υπό τον Γερμανό διοικητή έχουν καθαρά εποπτικό ρόλο και παρεμβαίνουν μόνο σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ναυαγών.

Συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ που συμφωνήθηκε ύστερα από πολύ κόπο εξαιτίας της απροθυμίας για συνεργασία από τους Τούρκους στρατιωτικούς, προβλέπει τέσσερις βασικές κινήσεις όταν εντοπίζεται μια λέμβος με πρόσφυγες να φεύγει από τα τουρκικά παράλια:

• Το ΝΑΤΟ ενημερώνει τη Frontex και εκείνη την τουρκική Ακτοφυλακή.

• Η τουρκική Ακτοφυλακή σπεύδει για να αποτρέψει το πέρασμα της λέμβου στα ελληνικά παράλια.

• Αν η τουρκική Ακτοφυλακή δεν προλάβει τη λέμβο και εκείνη έχει περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, οι πρόσφυγες αποβιβάζονται επί ελληνικού εδάφους και κανονικά παίρνουν τον προσφυγικό δρόμο εντός της Ευρώπης…

• Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία ΔΕΝ έχουν δικαίωμα παρεμπόδισης των πλοιαρίων που επιβαίνουν πρόσφυγες. Παρεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση ναυαγίου σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Οι ναυαγοί περισυλλέγονται και επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Η αποτελεσματικότητα
Ωστόσο στη συγκεκριμένη ΝΑΤΟϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο καθημερινά είναι μετρήσιμη η αποτελεσματικότητά της καθώς όλα θα κριθούν από το εάν μειωθεί αισθητά ή όχι η ροή προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Ιδιαίτερο βάρος στην αποτελεσματικότητα ή μη της συγκεκριμένης επιχείρησης δίνει η Γερμανία καθώς η καγκελαρία επιδιώκει να δείξει στους Γερμανούς πολίτες ότι με την πρόταση της Α. Μέρκελ και την αποφασιστική στάση του ΝΑΤΟ μειώνονται αισθητά οι ροές προσφύγων προς την Ευρώπη που το 90% αυτών επιθυμεί να εγκατασταθεί στη Γερμανία και τη Σουηδία! Τη γερμανική ναυαρχίδα στην οποία επιβαίνει ο διοικητής της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας στο Αιγαίο αναμένεται να επισκεφτεί με τον Πάνο Καμμένο η Γερμανίδα ομόλογός του.

Newsroom Alexpoli.gr

Σχόλια

Σχόλια

[ad_2]

Πηγή (δείτε όλο το άρθρο)

Προηγούμενο άρθροΕκτάκτως ο Πάνος Καμμένος αύριο στη Θάσο
Επόμενο άρθροΜε λασποβροχή μπήκε η άνοιξη