Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε επισήμως και αναλαμβάνει καθήκοντα… χθες. Έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια, απομένουν μόνο κάποιες “πινελιές” για να έρθουν στη νέα Βουλή άμεσα. Πώς και γιατί επέλεξε ο νέος πρωθυπουργός το κυβερνητικό σχήμα. Τι συνέβη με την Όλγα Κεφαλογιάννη και το… άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Όλο το παρασκήνιο των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Eurogroup και την αντιπολίτευση να στέλνουν ήδη “μηνύματα”.

Μια… διαφορετική μέρα ξημερώνει την Τρίτη, 09.07.2019: Μια μέρα με νέα κυβέρνηση στη χώρα, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια νέα κυβέρνηση απολύτως αντιπροσωπευτική των προθέσεων του νέου πρωθυπουργού για τον τρόπο με τον οποίο θ’ ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Προσπερνώντας τις εσωκομματικές ή… γεωγραφικές ισορροπίες κι επιδιώκοντας να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να μη χαθεί ούτε μία μέρα δουλειάς, ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε ένα κράμα έμπειρων και δοκιμασμένων στελεχών και νέων προσώπων που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πολιτική, αλλά θεωρούνται επιτυχημένοι καθένας στον κλάδο του (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρο το νέο κυβερνητικό σχήμα).

Πρώτη φορά… τόσο εξωκοινοβουλευτικά στη νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη!

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως 21 από τα συνολικά 51 μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι εξωκοινοβουλευτικοί, με την αναλογία ν’ ανέρχεται έτσι για πρώτη φορά στο 40%. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των 51 μελών του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να μην ενθουσιάζει πολλούς στο άκουσμά του, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματικότητα του σχήματος, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει ούτως ή άλλως στο Μαξίμου και μάλιστα σε στενό κύκλο, με την παρουσία μονάχα των υπουργών.

Click4more: «Λίφτινγκ» σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στη νέα Βουλή! Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα!

Εξαιρετικά σημαντικό κι ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι όλοι οι υφυπουργοί έχουν προκαθορισμένες αρμοδιότητες σε κάθε υπουργείο και όχι απλώς τον τίτλο του υφυπουργού, γνωρίζοντας από την πρώτη μέρα ποιο είναι το έργο τους, για το οποίο θ’ αναφέρονται απευθείας στο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, θ’ αναφέρονται στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος θ’ αναλάβει χρέη «προσωπάρχη» της κυβέρνησης, όπως είχε έγκαιρα παρουσιάσει το newsit.gr, σύμφωνα με το πρότυπο της γερμανικής Καγκελαρίας.

Δουλειά με το… καλημέρα για τη νέα κυβέρνηση!

Σημειώνεται επίσης ότι τα πρώτα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα και πως θα χρειαστούν ελάχιστες «πινελιές» από τους υπουργούς προκειμένου να έλθουν στη Βουλή τις επόμενες κιόλας εβδομάδες. Συνειδητή είναι, άλλωστε, η απόφαση Μητσοτάκη να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά την Τετάρτη, 10.07.2019 κι όχι ως είθισται μετά την ορκωμοσία το πρωί της Τρίτης, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί όλοι οι υπουργοί του να έχουν ενημερωθεί μετά τις τελετές παράδοσης-παραλαβής για τις εκκρεμότητες των τομέων της αρμοδιότητάς τους και να γίνει σχετική συζήτηση.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος σηματοδοτεί και το άνοιγμα της ΝΔ σε άλλους πολιτικούς χώρους και συγκεκριμένα στην Κεντροαριστερά. Έτσι, και οι τρεις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί (Χρυσοχοΐδης, Πιερρακάκης, Μενδώνη) προέρχονται από αυτό το χώρο, με τις αντιδράσεις πάντως να μην λείπουν, αφού όπως ενημέρωσε το ΚΙΝΑΛ οι δύο πρώτοι διεγράφησαν… με συνοπτικές διαδικασίες από μέλη του Κινήματος Αλλαγής!

Η νέα κυβέρνηση… είχε παρασκήνιο!

Ως προς το παρασκήνιο που συνόδευσε τις επιλογές Μητσοτάκη για τη νέα κυβέρνηση, η περίπτωση της Όλγας Κεφαλογιάννη ήταν η μοναδική που δεν εξελίχθηκε όπως ακριβώς είχε σχεδιάσει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής επιθυμούσε τη συγχώνευση των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού, προκειμένου ν’ αναλάβει το νέο υπερ-υπουργείο. Τα σχέδια Μητσοτάκη, όμως, ήταν διαφορετικά κι έτσι της πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο φέρεται η ίδια ν’ αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός κυβέρνησης και να γίνει υπουργός Τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης και Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Από εκεί και πέρα, έως την τελευταία στιγμή, υπήρξαν κάποιες «καραμπόλες» που έφεραν τον Κώστα Τσιάρα από το υπουργείο Υγείας στο Δικαιοσύνης, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από το Δικαιοσύνης στο Άμυνας και τον Βασίλη Κικίλια από το Άμυνας στο Υγείας.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν από τα τελευταία πρόσωπα που συμπλήρωσαν το παζλ με την τοποθέτησή του ως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα τη μεταναστευτική πολιτική.

Ένα από τα στοιχήματα για τη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αποτελεί αναμφισβήτητα η παρουσία Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι η ασφάλεια αποτελεί μαζί με την οικονομία τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει πάντως και δύο… υπερ-υπουργούς, λόγω του εύρους των αρμοδιοτήτων τους. Ο ένας είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αναλαμβάνει όχι μόνο την Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση, λόγω της κατάργησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως ο νέος εκλογικός νόμος και οι ρυθμίσεις για να αποτραπεί η ακυβερνησία σε δήμους και περιφέρειες εξαιτίας της απλής αναλογικής.

Ο δεύτερος είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον πρώτο, δεδομένου ότι βασικό καθήκον του – πέραν των γενικών του αρμοδιοτήτων στην ψηφιακή πολιτικής και της απευθείας επικοινωνίας του με το Μαξίμου – θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου.

*Του Αιμίλιου Περδικάρη

Φωτογραφίες: Intime

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο άρθρο17η γιορτή καλαμποκιού απο τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Αντιφιλίππων
Επόμενο άρθροΒελτιώθηκε η πρόσβαση για ΑμεΑ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων