desfa

Αφού πέρασε από σαράντα κύματα, αναβολές και καθυστερήσεις ναυαγεί οριστικά η πώληση της ΔΕΣΦΑ καθώς δεν βρέθηκε η “χρυσή τομή” με τους Αζέρους. Ως εκ τούτου νέα εμπόδια δημιουργούνται γύρω και από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες βέβαια, η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη – σε συμφωνία πάντα με τους Θεσμούς – να προκηρύξει έναν νέο ανοιχτό διαγωνισμό για το 66% όπως συνέβη και το 2013 είτε να προτιμηθεί το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ (πώληση μειοψηφικού πακέτου και είσαγωγή μέρους στο ΧΑ).

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να μην υπάρξει κάποιο νέο “τροχοπέδη” στην πορεία για το Eurogroup στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και του οδικού χάρτη για το χρέος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν.

Προηγούμενο άρθροΣυμποσίου Ιστορίας τον Μάη του 2017 από τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης
Επόμενο άρθροΚινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων χιλιάδες φορολογούμενοι -Video