sklabenitis

Στη μεγαλύτερη εμπορική επιχείρηση της Ελλάδας μετατρέπεται από σήμερα ο όμιλος Σκλαβενίτη, καθώς στα 160 καταστήματα που ανήκαν στο δίκτυό του, πλέον μεταβιβάζονται σε αυτόν άλλα 400 καταστήματα του ομίλου Μαρινόπουλου.
Μέχρι χθες αργά το βράδυ καταβάλλονταν προσπάθειες προκειμένου να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης του δικτύου της Μαρινόπουλος στην Σκλαβενίτης, διαδικασία η οποία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της συναλλαγής και επομένως επιτρέπει την εκταμίευση εντός 20 ημερών της λεγόμενης νέας χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες έπρεπε να επιλυθούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα, που κάθε άλλο επουσιώδη είναι, όπως για παράδειγμα το ακριβές ισοζύγιο κλεισίματος. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά το εγχείρημα τόνιζαν ότι εάν δεν είχε υπογραφεί τις πρώτες πρωινές ώρες το ιδιωτικό συμφωνητικό, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε σήμερα.

Πάντως, οι ετοιμασίες για τη μετάβαση στη νέα εποχή έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες και έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Χθες τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά προκειμένου από σήμερα οι ταμειακές μηχανές να λειτουργούν με το νέο ΑΦΜ, της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης». Σε πολλά καταστήματα, εξάλλου, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανακαίνισης και αλλαγής των επιγραφών. Τα καταστήματα θα λειτουργούν υπό την επωνυμία «Σκλαβενίτης» με το γνωστό «σ» στο λογότυπο. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με τον όμιλο Carrefour, το σήμα του επιτρέπεται να διατηρηθεί στα καταστήματα της «Μαρινόπουλος» έως τις 31 Μαρτίου 2017. Σε ό,τι αφορά τις ανακαινίσεις το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί προβλέπει ανακαινίσεις 6-8 καταστημάτων μηνιαίως για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Αναλυτικά τα καταστήματα που μεταβιβάζονται στην «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» είναι τα ακόλουθα:

-238 από την ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Γ.Ε.

-103 από την  EXPRESS M A.E.

-15 από την ΞΥΝΟΣ Α.Ε.

– 2 από την ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ Α.Ε.

Επίσης μεταβιβάζονται οι συμμετοχές των παρακάτω εταιρειών:

– ΜΑΡΚΕΤΑ (Σαντορίνη): 3 Καταστήματα

– ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ (Τήνος – Σύρος): 4 Καταστήματα

– ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ (Πάτρα): 17 Καταστήματα

– CHRIS CASH & CARRY (Κύπρος): 18 Καταστήματα

Το υφιστάμενο δίκτυο της «Σκλαβενίτης» αριθμούσε 160 καταστήματα, εκ των οποίων 112 καταστήματα με την επωνυμία «Σκλαβενίτης», 39 καταστήματα «Χαλκιαδάκης» στην Κρήτη (σ.σ. η Σκλαβενίτης κατέχει το 60% της εταιρείας) και 9 καταστήματα υπό το σήμα «The Mart» (πρώην Makro).  Σημειώνεται ότι το σύνολο των 560 καταστημάτων περιλαμβάνει και τα 22 καταστήματα που η «Σκλαβενίτης» θα πρέπει να μεταβιβάσει σε ανταγωνιστές, βάσει της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία εξυγίανσης η νέα χρηματοδότηση ανέρχεται σε 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352 εκατ. ευρώ θα πρόκειται για κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 352 εκατ. ευρώ με εταιρική εγγύηση του Σκλαβενίτη. Το επιτόκιο ορίζεται σε euribor +1,5%, η διάρκεια σε 15 έτη, ενώ δίνεται τετραετής περίοδο χάριτος από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η αποπληρωμή κατανέμεται σε 10 ισόποσες ή άνισες δόσεις και προβλέπεται επίσης δόση balloon (δηλαδή στη λήξη θα καταβληθεί το 70% του αρχικού κεφαλαίου). Τα υπόλοιπα 125 εκατ. ευρώ πρόκειται για ίδια κεφάλαια που θα εισφερθούν από την Σκλαβενίτης.

Λόγω της καθυστέρησης έκδοσης της δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ χορηγούν οι τράπεζες και 15 εκατ. ευρώ εισφέρει η Σκλαβενίτης.

Το χρονικό της συμφωνίας

-12/2/2016: Οι εταιρείες Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης ανακοινώνουν τη δημιουργία κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος.

-22/6/2016: «Παγώνει» η συμφωνία για τα 33 υπερμάρκετ.

–28/6/2016: Η Μαρινόπουλος υποβάλλει στο δικαστήριο αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα για προστασία από τους πιστωτές της.

–1/7/2016: Το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα για την παροχή προστασίας από τους πιστωτές. Ξεκινά μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, τους προμηθευτές και την «Σκλαβενίτης» για την κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος βάσει του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.

-3/9/2016: Υπογράφεται το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα σε Μαρινόπουλο, Σκλαβενίτη και τράπεζες όπου περιγράφονται οι βασικοί όροι της συμφωνίας εξυγίανσης.

–28/9/2016: Υπογράφεται η συμφωνία εξυγίανσης.

–30/9/2016: Κατατίθεται στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης.

–19/10/2016: Εκδικάζεται η αίτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης.

–16/1/2017: Εκδίδεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία επικυρώνεται η συμφωνία εξυγίανσης. Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης απειλεί να ενεργοποιήσει τι μία από τις τρεις διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας.

–24/1/2017: Η Μαρινόπουλος καταθέτει αίτηση ερμηνείας της απόφασης της συμφωνίας εξυγίανσης προκειμένου να ξεπερασθεί το εμπόδιο της ενεργοποίησης της διαλυτικής αίρεσης.

-1/2/2017: Εκδικάζεται η αίτηση ερμηνείας της απόφασης.

–10/2/2017: Το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση και πλέον ο χρονικός περιορισμός για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 14/2/2017 δεν ισχύει.

–1/3/2017: Μεταβίβαση του δικτύου της Μαρινόπουλος στην Σκλαβενίτης.

Τελευταίο νομικό βήμα, εκτός απροόπτου, είναι η εκδίκαση στις 8 Μαρτίου 2017 των τριτανακοπών που έχουν καταθέσει προμηθευτές – πιστωτές της Μαρινόπουλος επί της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης.

Προηγούμενο άρθροΕπιμελητήριο Καβάλας | Διεθνής Έκθεση Επίπλωσης
Επόμενο άρθροΙΟΒΕ | Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο