Την απόφαση να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου αιτιολόγησε ο Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, εξήγησε ότι επιθυμία της επιτροπής είναι κάθε αίθουσα να έχει έως 15 παιδιά, αλλιώς θα πηγαίνουν στο σχολείο μέρα παρά μέρα.

«Έγινε εκτεταμένος διάλογος και είχαμε μια πολύ καλή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων που μας έφεραν οι επιδημιολόγοι μας, καθώς και την επίδραση του ανοίγματος της Α’ Λυκείου στην κίνηση της επιδημίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη πριν γίνει η ομόφωνη εισήγηση στην κυβέρνηση», είπε ο λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΪ, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων.

«Ήταν ομόφωνη απόφαση. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία, πρέπει να αποφασίσουμε πότε: Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, έχουμε ένα πολύ κάλο R0 -από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Σύψας.

Όσο για το πόσα παιδιά θα είναι σε κάθε τάξη, ανέφερε: «Θέλουμε σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο, μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως, μέρα παρά μέρα». Ο κ. Σύψας σημείωσε, επίσης, ότι έχει ληφθεί πρόνοια το παιδί να κάνει μάθημα εξ αποστάσεως με μια απλή δήλωση του γονέα/κηδεμόνα πως στην οικογένεια υπάρχει ευπαθές άτομο.

Ο λοιμωξιολόγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου και οι εσωτερικοί χώροι στους χώρους εστίασης, όπως είναι και η άποψη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αποκαλύπτοντας ότι ήδη υπάρχει επεξεργασία των σχετικών πρωτοκόλλων. «Έχουμε το δεύτερο χαμηλότερο R στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να προσέξουμε μην τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Αν δεν έχουμε ανακύκλωση αέρα, αλλά φρέσκο αέρα, αν έχουμε καθαρισμό φίλτρων και τηρούμε τις αποστάσεις, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα», είπε. Και πρόσθεσε: «Επιταχύναμε από το αρχικό μας σχέδιο γιατί μας το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές καμπύλες, μην τις χαλάσουμε».

Ο Νίκος Σύψας διευκρίνισε ότι «με τα τωρινά δεδομένα είναι δύσκολο να δεχθούμε τουρίστες με τις χώρες με υψηλή επιδημία, αν πάνε καλά τα πράγματα μπορεί να ανοίξουν τα σύνορα, με τις ΗΠΑ να είναι πιθανότατα η τελευταία χώρα για την οποία θα ανοίξουν».

Νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, εξεδόθη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για το άνοιγμα των σχολείων, η οποία ανέφερε:

«Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

– οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),

– οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και

– οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών».

Πηγή:www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΠαναθηναϊκός: «Τελειώνει» οριστικά ο Ινσούα
Επόμενο άρθροΑυτές είναι οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές από τις 25 ως τις 31 Μαΐου 2020