1

Μπορεί η περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου να είναι ως προς την ουσία των μέτρων… tabula rasa, όμως οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΡΤ δεν δίνουν λευκές επιταγές.Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να δεσμευθεί το ΔΝΤ σε συνέχιση συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα έρχονται μέτρα ύψους 2,5. Μάλιστα τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν έκτακτο χαρακτήρα, αλλά θα είναι μόνιμα.

Ποια θα είναι τα μέτρα αυτά; Το πρώτο που εξετάζεται είναι η μείωση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 έως 2.100 που είναι σήμερα στα 1.500 έως 1.800. Δηλαδή μείωση του αφορολόγητου από 6.800 έως 8.200 ευρώ. Μάλιστα οι προτάσεις από τη μεριά των θεσμών για να βεβαιωθούν ότι τα έσοδα θα είναι τα ανάλογα έχει πρταθεί ακόμη μεγαλ΄θυτερη μείωση με το αφορολόγητο να πέφτει στα 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Ο κόφτης ωστόσο δεν θα περιλαμβάνει μόνο ένα μέτρο, καθώς φαίνεται ότι συζητείται αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%, μια αύξηση που θα προκαλέσει ανατιμήσεις σε είδη βασικής κατανάλωσης όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό ύδρευσης και τα νωπά τρόφιμα
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση και φοροαπαλλαγώνόπως η έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα και η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Προηγούμενο άρθροΜε δίωρους αποκλεισμούς στήνονται τα πρώτα αγροτικά μπλόκα
Επόμενο άρθροΚλιμάκιο οργανωτικού της ΝΔ επισκέφτηκε την τοπική ΔΗΜ.Τ.Ο Νέστου