Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη συγκλόνισε την Ελλάδα και έφερε μία σειρά από ενέργειες και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, αλλά και εκτός αυτών, με πρωταγωνιστές τους οργανωμένους οπαδούς των ελληνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει και σε μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και οι ανακοινώσεις γίνονται αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ανέφερε ότι η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα για να μην υπάρξει άλλος Άλκης. “Στεκόμαστε απέναντι στη βία. Ο χουλιγκανισμός είναι παγκόσμια μάστιγα, αλλά ήρθε η ώρα αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας, να σκοτώσουμε εμείς τη… λερναία ύδρα. Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις απέναντι στη βία. Η ανακάλυψη των δολοφόνων του Άλκη έγινε στιγμή τιμής για την ελληνική αστυνομία. Πολλοί αστυνομικοί δεν κοιμήθηκαν και δεν έφυγαν από τη βάρδια τους, μέχρι να συλληφθούν όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται στα χέρια της

Έκλεισαν μία σειρά από σύνδεσμοι και έγιναν 17 συλλήψεις. Προχθές έγινε δε και η σύλληψη του δράστη της επίθεσης σε 15χρονο ποδοσφαιριστή. Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα σφραγίζονται.

Δεύτερον, οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα συστήματα καμερών στα γήπεδα, ώστε να εντοπίζουν τους παραβάτες.

Τρίτον, θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών για την πρόβλεψη παραβατικότητας ανηλίκων. Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών ειδικά με την Βρετανία.

Τέταρτον, αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση της οπαδικΉς βίας. Επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός ο εκάστοτε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ.“.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος και είπε: “Αναδιαμορφώθηκαν τα αδικήματα και έγιναν πιο αυστηρές οι ποινές. Οι δράστες βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται πια με 2 έως πέντε έτη. Σήμερα θα τιμωρηθεί από 5 έως 10 έτη. Στη βαριά σωματική βλάβη προστέθηκε η αναπηρία. Προστέθηκε επίσης νέα ποινική διάταξη για εγκλήματα σωματικής ακεραιότητας σε βάρος υπαλλήλων, η οποία αφορά και τους αστυνομικούς

Σημαντικές αλλαγές υπάρχουν δε και για την απόλυση υπό όρο. Προβλέπεται πλέον η παραδειγματική τιμωρία για οπαδική βία. Αυξάνονται επίσης τα όρια για τη φυλάκιση στα αδικήματα του γηπέδου. Από ποινές μέχρι ένα και δύο έτη, προτείνονται πια ποινές έως 5 ετών.

Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Επίσης θα υπάρχουν υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι, όταν καθυστερεί η εκδίκαση της υπόθεσης για φαινόμενα οπαδικής βίας”.

Ακολουθεί η ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη: “Το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο με τα σημερινά μέτρα. Επαναφέραμε το ιδιώνυμο και με τα σημερινά μέτρα δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για αποφυγή των ευθυνών για την οπαδική βία. Δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου. Προχωρούμε σε προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Θα γίνεται ανάκληση της άδειας σε μία Λέσχη, αν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της.

Δημιουργούμε Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, με τις ομάδες να μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι μία. Απαγορεύεται η διάθεση μεμονομένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών

Θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές και “σφράγισμα” θυρών σε περίπτωση. Είμαστε υπέρ των Λεσχών Φιλάθλων.”

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις. Για το αν υπάρχουν αποτελέσματα για τις δικαστικές αποφάσεις για οπαδική βία: “Η πανδημία έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά η αλλαγή των νομοθεσιών έφερε και τις συλλήψεις για την υπόθεση του Άλκη”.

Για τα μέτρα που παίρνουν και αν θα βοηθήσουν τα συμβάντα εκτός γηπέδου: “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα καλυμμένα πρόσωπα στο γήπεδο, ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα της κουκούλας. Με τη διάταξη στο πρώτο νομοσχέδιο που φέραμε προβλέψαμε ουσιαστικά περιστατικά όπως αυτό με τον Άλκη, που έγινε εκτός γηπέδου και δεν είχε σχέση με κάποιο αγώνα”.

Προηγούμενο άρθρο«Είναι ασκήσεις επί χάρτου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ελευθερών, Χρήστος Πριονίδης, για τα πλευρικά διόδια στον κόμβο του Αγίου Ανδρέα
Επόμενο άρθροΈνας ηγέτης εγκλωβισµένος στους Καρτεροπολάκηδες – Το πολιτικό αδιέξοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης