Εφιαλτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, καθώς μία τεράστια περιοχή από τη Βαρυμπόμπη έως τις Αφίδνες βρίσκεται στο έλεος της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια και αγωνιώδη μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή την ώρα στις Αφίδνες, με την πυρκαγιά να έχει κυκλώσει τον οικισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, όπου υπάρχει πλέον ένα μόνιμο μέτωπο, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα. Οι πυροσβέστες επιχειρούν διαρκώς προκειμένου να μην την αφήσουν να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να μην απειλήσει το Καπανδρίτι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Νωρίς το πρωί σημειώθηκαν εκρήξεις σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις Αφίδνες. Οι εικόνες από το σημείο που μετέδωσε το MEGA κόβουν την ανάσα. Εκατοντάδες αυτοκίνητα άρχισαν να παραδίδονται στις φλόγες, το ένα μετά το άλλο. Η φωτιά τύλιξε και τα κτίσματα της μάντρας. Να σημειωθεί ότι στις Αφίδνες πολλά σπίτια έχουν καεί από τη μεγάλη πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνια μάχη.

Μεγάλο στοίχημα των πυροσβεστών είναι να καταφέρουν να τιθασεύσουν τις πύρινες φλόγες, προτού ενισχυθούν οι άνεμοι. Αυτοί τη στιγμή, οι ριπές είναι μέτριες, έντασης έως 3 μποφόρ. Ωστόσο, από τη 1 το μεσημέρι αναμένεται να μετατραπούν σε ισχυρούς δυτικούς, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης. Οι εικόνες που μεταδίδονται από τη φωτιά που μαίνεται στην Αττική είναι αποκαρδιωτικές. Σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες και μία τεράστια δασική έκταση έχουν γίνει στάχτη, ενώ ολόκληρη η Πάρνηθα έχει “πνιγεί” στους καπνούς.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να φτάσουν ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα. Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και τρία ελικόπτερα από την Ελβετία.

Συνολικά στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν αυτή τη στιγμή 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Εκκενώνεται και ο Βόθωνας στον Μαραθώνα

Μήνυμα εστάλη από το 112 και στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα. Σύμφωνα με το μήνυμα καλούνται όσοι βρίσκονται στον Βόθωνα να εκκενώσουν προς Μαραθώνα.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε τη πληροφορία πως δόθηκε εντολή εκκένωσης στη περιοχή. «Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πούλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους», είπε ο κ.Τσίρκας. «Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή προς τον Άγιο Στέφανο μετά τη λίμνη. Το Καλέντζι είναι μεταξύ λίμνης και Μαραθώνα», πρόσθεσε. Εξέφρασε φόβους για τις μετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα τον δυτικό άνεμο που μπορεί να φέρει ανατολικά τις φωτιές. «Έχει πολύ πυκνό καπνό και η εντολή εκκένωσης δόθηκε προληπτικά λόγω των αυξημένων ανέμων σήμερα. Είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουμε και άλλες περιοχές». τόνισε.

Πηγή:www.Enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΟλυμπιακοί Αγώνες: Στον τελικό η εθνική πόλο – Νίκησε 9-6 την Ουγγαρία
Επόμενο άρθροΟργισμένη ανάρτηση πυραγού για τις φωτιές: «Ράψτε» το λίγο, μετά την πανδημία γίνατε αναλυτές πυρκαγιών