Τα σενάρια για το λιανεμπόριο

Μέσα σε αυτό το “σκηνικό” η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου πάει… πιο πίσω. Οι προσδοκίες για restart από την 1η Μαρτίου έχουν ήδη διαψευσθεί και επισήμως, ενώ όπως όλα δείχνουν φαίνεται να απομακρύνεται και το σενάριο για την 8η Μαρτίου. Και αυτό γιατί όπως επισημαίνεται από αρκετούς επιστήμονες, η επιδημιολογική εικόνα θα είναι επιβαρυμένη έως και την ερχόμενη εβδομάδα. Βέβαια, οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Πλέον ο εμπορικός κόσμος θεωρεί πιο πιθανό να λειτουργήσουν ξανά τα φυσικά καταστήματα το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου, καθώς 15 είναι η Καθαρά Δευτέρα.

Όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με αυστηρά μέτρα και υγειονομικούς κανόνες. Μάλιστα, ετοιμάζεται ένας νέος πενταψήφιος αριθμός – το 13032- το οποίο θα πρέπει να αποστέλλουν μήνυμα οι καταναλωτές για να βγαίνουν για τις αγορές τους, θα υπάρχει χρονικός περιορισμός τριών ωρών και δυνατότητα αποστολής μόνο μια φορά την ημέρα. Ο αριθμός των πελατών που θα εισέρχονται στο κάθε κατάστημα θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα του εκάστοτε χώρου, δηλ. το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας θα προσιδιάζει σε εκείνο των σούπερ μάρκετ. Πάντως, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου επισημαίνουν ότι για να καταστεί αποτελεσματικός ο νέος τρόπος αγορών, υπό την έννοια να μην οδηγηθεί εκ νέου σε lockdown, θα πρέπει να τεθούν χρονικοί ή γεωγραφικοί περιορισμοί και σε άλλους κωδικούς μετακινήσεων όπως στον κωδικό 6 ή και το 4. Όμως κάτι τέτοιο προσκρούει σε ζητήματα ατομικών ελευθεριών και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πότε εκτιμά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αλλά ζήτησε την υπομονή όλων για λίγες εβδομάδες ακόμα και τόνισε ότι τη λύση στο πρόβλημα θα τη δώσει η πορεία των εμβολιασμών.

Τι θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση

“Αναβολή” μέχρι νεωτέρας και για τα σχολεία. Η 1η Μαρτίου έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι των συζητήσεων και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται η επαναλειτουργία μετά τις 15 Μαρτίου. Σε αυτή την εκδοχή, πρώτα θα ανοίξουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Όσον αφορά στα Γυμνάσια και Λύκεια, υπάρχει μια σκέψη για δια ζώσης διδασκαλία αρχικά στα Γυμνάσια και μετά στα Λύκεια ή το άλλο σενάριο θέλει τη δια ζώσης διδασκαλία να γίνεται εναλλάξ για Γυμνάσια και Λύκεια, αν και κάτι τέτοιο δημιουργεί πρακτικά προβλήματα και δυσκολίες.

Όσον αφορά στην εστίαση, πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι “πλησιάζει το άνοιγμα της εστίασης” και μάλιστα προανήγγειλε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν πληγεί σημαντικά καθώς παραμένουν κλειστές. Παρόλ’ αυτά με τα σημερινά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης είναι ακόμη μακρινό και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει κάπου κοντά στο Πάσχα αλλά με αυστηρά μέτρα και κανόνες. Κάποιοι ειδικοί πάντως, έχουν ταχθεί υπέρ του να ανοίξουν τα καφέ και εστιατόρια λειτουργώντας μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να αποφεύγονται οι “μη ελεγχόμενοι” συνωστισμοί σε πάρκα και πλατείες, κάτι που συμβαίνει τώρα.

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να κάνουν ακόμα λίγη υπομονή, για να “κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας”, έκανε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

“Θα ήθελα να κάνω μία έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας. Κάντε ακόμα λίγο υπομονή, κρατηθείτε στα σπίτια σας, μήπως και καταφέρουμε και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Όλοι είμαστε κουρασμένοι. Δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown, ούτε να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο το οποίο θα μας βγάλει στο φως του ηλίου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορούμε να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα» ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε πως “το ΕΣΥ κατάφερε να αντεπεξέλθει και στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που είχε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας”.

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΣυλλήψεις για λαθρεμπορία οστράκων από την Τουρκία με σκοπό την πώληση τους στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΗ Ένωση Γονέων Δήμου Καβάλας καλεί όσους θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά 18χρονη με καρκίνο