Έντονη ανησυχία προκαλεί ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού και το ότι καταγράφονται πάνω από 300 επί δύο εβδομάδες. Γι’ αυτό και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση την Τρίτη, δύο πιθανά επόμενα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι η καθολική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπως επίσης και η δικαιολόγηση των μετακινήσεων για τα άτομα άνω των 65 ετών και τις ευπαθείς ομάδες.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι άρχισαν από τη Δευτέρα και στους οποίους προστίθενται και άλλοι, όπως η αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από την Πέμπτη – μεταξύ των οποίων και οι παραστάσεις στο Ηρώδειο-, αναμένεται να αποδώσουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με τον στόχο να είναι να “μην πάμε σε επόμενα μέτρα”. Αυτό το μήνυμα προσπάθησαν να περάσουν χθες τόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Και οι δύο ανέφεραν ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, ιδιαίτερα στην Αττική είναι στο “πορτοκαλί” και τόνισαν τη σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων.

Ερωτηθείς τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χαρδαλιάς για την πιθανότητα ενός γενικού lockdown στην Αττική ή τοπικών ανά δήμους, τόνισαν και οι δύο πως είμαστε αρκετά μακριά από τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικά για τα τοπικά lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε για ακόμη μια φορά ότι πουθενά δεν έχει εφαρμοστεί πρωτόκολλο για τοπικό lockdown σε επίπεδο δήμων. Ο κ. Μαγιορκίνης στην εισαγωγική τοποθέτησή του μάλιστα έκανε λόγο για τη σημασία των τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, με λογική προτεραιοποίηση αναλόγως του κοινωνικού και οικονομικού αντικτύπου. Επικαλέστηκε μάλιστα, δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι, του επικεφαλής στις ΗΠΑ για τον κορονοϊό, ο οποίος ανέφερε: “Οι περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε τα σχολεία”.

Ξενοδοχεία καραντίνας

Η κοινότητα των αλλοδαπών που ζουν σε συγκεκριμένες γειτονιές στο κέντρο της πρωτεύουσας αποτελεί σημείο προβληματισμού για τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Γι’ αυτό και έχουν ληφθεί και συνεχίζονται να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” μέσα στην εβδομάδα θα διατεθούν 200 δωμάτια σε ξενοδοχεία καραντίνας προκειμένου οι θετικοί αλλά ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτωματολογία μετανάστες να απομονώνονται ώστε να μην δημιουργούνται αλυσίδες μεταδόσεων, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που διαβιούν ανά ομάδες, σε αρκετές περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αποφυγής σύγχυσης στους πολίτες για το τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή τους, μέσω της ιστοσελίδας covid19.gov.gr θα μπορούν να βλέπουν από την Παρασκευή 25/9 τόσο τον βαθμό επικινδυνότητας στον τόπο κατοικίας τους όσο και το τι περιορισμοί ισχύουν και μέχρι πότε.

Πηγή:www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροHurriyet: Στα σκαριά τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μητσοτάκη – Πέτσας: Μόνο υπό προϋποθέσεις
Επόμενο άρθροΣτο Δήμαρχο Παγγαίου αντιπροσωπεία μαθητών των σχολείων της Ελευθερούπολης