Στις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ελευθερία”, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως είπε, αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και στα τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας: στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό στην Πάτρα.

Επίσης, αύριο 29 Δεκεμβρίου η χώρα μας θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer 83.850 δόσεων που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, ώστε στη συνέχεια να γίνει η διανομή τους στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας. Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία θα μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις.

Σε αυτές τις δόσεις θα προστεθούν και εμβόλια της Moderna που αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επίσης, θα προστεθούν και οι παραδόσεις της Astrazeneca, απ’ όπου θα έχουμε 500.000 δόσεις στο τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. τον Απρίλιο.

Σε αυτές, όταν έχουμε τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των φιλοξενούμενων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.

Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα γίνει σύμφωνα με την προτεραιοποίηση. Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν.

Προηγούμενο άρθροΗ δική μας Νανά χρειάζεται την βοήθεια όλων- Άμεση ανάγκη για αιμοπετάλια
Επόμενο άρθροΚορονοϊός:476 νέα κρούσματα-66 νεκροί σε ένα 24ωρο – 467 οι διασωληνωμένοι ασθενείς