Παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης θετικότητας στη χώρα, με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα να είναι πολύ μεγάλη. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να καταγραφεί νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, ενδεχομένως και με περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

Τα αποτελέσματα συνάδουν με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για αρχική σταθεροποίηση της πανδημίας σε υψηλό κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Μαρτίου και έπειτα μια μικρή αύξηση. Όπως αναφέρουν ο καθηγητής και η ομάδα του στη σημερινή τους ανάλυση για την πανδημία που δημοσιεύει το enikos.gr, η κορύφωση αυτή της αύξησης θα είναι στις 8 Απριλίου. “Μετά από αυτήν την ημερομηνία και ανάλογα με τα μέτρα που θα έχουμε εφαρμόσει θα μπορούμε να δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας πανελλαδικά” σημειώνουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο συνεργάτης του Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

“Πάντως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές/αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την υπερμετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών εκεί όπου συμβαίνει κατά το μάλλον, δηλαδή στους τόπους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς” τονίζουν.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, τη Δευτέρα ο αριθμός τους αυξήθηκε ελαφρά σε σχέση με την Κυριακή (738 από 735), ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, αναμένεται να φτάσουν τους περίπου 760 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη. “Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση όπως και των θανάτων είναι αναλογικά χαμηλότερος σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη στο δεύτερο κύμα, τόσο λόγω των εμβολιασμών ευπαθών ομάδων, όσο και του υψηλότερου αριθμού τεστ ανίχνευσης, που συντελεί στον εντοπισμό περισσότερων ασυμπτωματικών ή ήπια συμπτωματικών κρουσμάτων. Επίσης, η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυριαρχούσε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού έχουν μεγαλώσει το ποσοστό των νεότερων ηλικιών που μολύνονται με αποτέλεσμα η μέση ηλικία των μολύνσεων να έχει πέσει σημαντικά” σημειώνεται στην έκθεση του κ. Σαρηγιάννη και της ομάδας του.

Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι το τέλος του Μαρτίου, αποτυπώνονται στο σχήμα 3

Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Για ποιες περιοχές χτυπά “καμπανάκι”

Η πορεία της πανδημίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Ηλεία, η Αργολίδα, η Κορινιθία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Καβάλα, η Χίος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, η Μαγνησία και η Καρδίτσα. “Ανάγκη αυξημένης επιτήρησης έχουν και τα Τρίκαλα, η Θεσπρωτία (η οποία όμως περιμένουμε να βγει από τις κόκκινες περιοχές μέχρι το τέλος του μήνα), και οι Σέρρες” αναφέρει στην ανάλυσή του.

Για την Αττική οι ειδικοί εκτιμούν ότι, με δεδομένες τόσο τη μειωμένη απόδοση του lockdown, όσο και την αυξημένη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, δεν διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση της πανδημίας, εάν δεν γίνει πιο συνεπής εφαρμογή των μέτρων που είναι σε ισχύ. Για τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνουν πως αν και στις αρχές Μαρτίου ακολουθούσε τη σχετικά ήπια αύξηση που ανέμεναν, οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν με μεγαλύτερη παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών. “Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά ήπια αύξηση αυτών. Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού που ίσως επιβαρύνουν την κατάσταση” τονίζουν, σημειώνοντας πως αναμένουν τα σημερινά αποτελέσματα της για να έχουν μια πιο σαφή εικόνα της διασποράς των τελευταίων ημερών.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική 

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΕργασίες για την ανόρυξη γεώτρησης στις Κορυφές
Επόμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: Καλωσορίζω τη Δήμητρα Κουνάκου στην ομάδα μας στο Συμβούλιο της Κοινότητας Καβάλας