Αναμενόμενη “έκρηξη” των κρουσμάτων σήμερα, καθώς τα 50 στο εργοστάσιο της Χαλκιδικής δεν είχαν προσμετρηθεί χθες. Ακόμη έναν θάνατο προκάλεσε ο κορονοϊός στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι πια 212. Αυξήθηκαν και οι διασωληνωμένοι.

Ο κορονοϊός όχι απλά δεν… αποδυναμώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, προς απογοήτευση όλων μας, αλλά έχει επανέλθει δριμύτερος.

Ο Αύγουστος μπήκε… στα κόκκινα, ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ίσως επιβληθούν και νέα μέτρα ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει και σήμερα γραπτώς για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα, ενημερώνοντας συγκεκριμένα πως τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν 203 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα συνολικά να είναι 5.623.

Είναι τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας (σ.σ. 156 είχαν καταγραφεί στις 21.04.2020), ωστόσο η μεγάλη αυτή αύξηση ήταν… προδιαγεγραμμένη, καθώς τα 50 κρούσματα στο εργοστάσιο στην Χαλκιδική δεν είχαν προλάβει να προσμετρηθούν στην χθεσινή ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν αφαιρεθούν αυτά τα 50, απομένουν 153, δηλαδή επίσης πολλά, όπως συμβαίνει σταθερά από τότε που μπήκε ο Αύγουστος, ενώ ένα σημείο που προκαλεί ανησυχία είναι και η αύξηση των συμπολιτών μας στις ΜΕΘ, καθώς είναι αυξημένοι, με 22 περιπτώσεις.

Τέλος, καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος, ενώ σημειώνεται πως 29 κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κορονοϊός: Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 09 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 203, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 5623 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 212 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 22 (77.3% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 5623 κρουσμάτων, 1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Προηγούμενο άρθροΑκόμη ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού σήμερα στη Καβάλα
Επόμενο άρθροΟ Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Ν.Καβάλας καταγγέλλει περιστατικό σωματικής βίας από ασθενή της ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου