Σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο βράδυ εφαρμογής του μέτρου για το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Η νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης «σώπασε», καθώς οι επιχειρηματίες τήρησαν το νέο έκτακτο μέτρο, ενώ δεκάδες έλεγχοι της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα εστίασης, σε διάφορες περιοχές του κέντρου της πόλης, όπως στα Λαδάδικα, στη Μητροπόλεως και στη Λεωφόρο Νίκης.

Μάλιστα, από το πρώτο κιόλας βράδυ, κόπηκε πρόστιμο για τη μη τήρηση του νέου μέτρου, σε εστιατόριο στην παραλιακή της πόλης, αφού σύμφωνα με τις Αρχές, εντός του καταστήματος ήταν περίπου 40 άτομα, παρόλο που θα έπρεπε να είχε κλείσει. Υπενθυμίζεται πως οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 10.000, ενώ σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει «λουκέτο» για 20 ημέρες.

Από τη μεριά τους, καταστηματάρχες εστιατορίων της Θεσσαλονίκης, δήλωσαν στο Thesstoday.gr πως κανείς τους δεν καταλαβαίνει γιατί μαζί με τα μπαρ και τα κλαμπ, πήραν σειρά και τα εστιατόρια. «Το βασικό πρόβλημα το βράδυ, προφανώς υπάρχει στα μπαρ και στα κλαμπ, αφού όλοι είναι κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, όρθιοι, χωρίς να νοιάζονται πόσο θα επηρεαστούν και οι υπόλοιποι από αυτό. Θεωρείται τουλάχιστον χαζό το μέτρο που πάρθηκε, γιατί θα ζήσουμε πάλι αυτά που βλέπαμε κατά την διάρκεια του lockdown. Ο κόσμος απλά θα μαζεύεται πάλι σε πάρκα της πόλης, ή σε όποιο άλλο πιθανό σημείο μπορεί να κάτσει», τονίζουν.

Καταστηματάρχες μπαρ, από την πλευρά τους, αναφέρουν στο Thesstoday.gr πως βρίσκουν τραγελαφικό το νέο μέτρο, και χαρακτηρίζουν τον κορονοϊό «πότη», ο οποίος ξενυχτάει κάθε βράδυ και την ημέρα κοιμάται… Οργισμένοι δήλωσαν πως ακολούθησαν ακριβώς τα προηγούμενα μέτρα, και το αποτέλεσμα είναι απλά να συνεχίσει η κυβέρνηση με πιο αυστηρά, χτυπώντας διαρκώς στα καταστήματα εστίασης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Λουμάκος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Λαδάδικα, τα καταστήματα εστίασης ζουν εδώ και χρόνια μία μόνιμη και ασταμάτητη κρίση. «Μαζί με τις εποχές της οικονομικής κρίσης σε όλη την χώρα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, αντί να εστιάσουν στα μπαρ και τα κλαμπ που γίνεται χαμός κάθε βράδυ λόγω καλοκαιριού, αποφάσισαν να κλείσουν και τα εστιατόρια. Τριάντα χρόνια έχω το μαγαζί μου σε αυτή τη περιοχή, πρώτη φορά αντικρίζω κάτι τέτοιο. Ο κόσμος πλέον δεν έχει την διάθεση να βγει, δεν παρατηρείται μόνο αργά το βράδυ η εικόνα των άδειων εστιατορίων. Ο κορονοϊός και όλα τα μέτρα που πάρθηκαν, αποτελούν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην πόλη. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τα ωράρια για να βγαίνει το καθημερινό πρόγραμμα, όπως επίσης ενδέχεται να υπάρξουν απολύσεις, θα δούμε πολλούς ανθρώπους να χάνουν την δουλειά τους καθημερινά.

Στην ερώτηση για το εάν συμφωνεί με τα μέτρα λόγω προστασίας από τον κορονοϊό, ο κ. Λουμάκος ανέφερε πως «δεν μπορούμε να αντιδράσουμε ούτε να κάνουμε κάτι σχετικά με τα μέτρα. Προφανώς πρώτα πρέπει να είμαστε ασφαλείς και υγιείς, και μετά να κοιτάξουμε την οικονομία. Αν νομίζουν πως αυτό είναι το σωστό, θα φανεί στη συνέχεια».

Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι νέοι ανέφεραν πως θα αρχίσουμε να ζούμε σαν το εξωτερικό, θα είμαστε όλο το απόγευμα έξω μέχρι τα μεσάνυχτα, και μετά απλά θα αδειάζει η πόλη. Πολλοί από αυτούς, δήλωσαν πως για την Ελλάδα, είναι κάτι σχεδόν ανέφικτο, να μην βρουν οι πολίτες τρόπους διασκέδασης, πέρα από τα κλαμπ και τα μπαρ, δημιουργώντας αυτοσχέδια.

Από την άλλη, αρκετοί ήταν και αυτοί, που τόνισαν πως τα μέτρα δεν είναι καθόλου υπερβολικά, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και αυστηρότερα, με τους ίδιους να αναφέρουν πως η νεολαία δεν καταλαβαίνει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ακόμη, τουρίστες που βρίσκονται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη, νιώθουν δυσαρεστημένοι που δεν πρόλαβαν να ζήσουν την νυχτερινή ζωή της πόλης, αντικρίζοντας ένα «νεκροταφείο».

Πηγή: www.thesstoday.gr

Προηγούμενο άρθροΈκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή
Επόμενο άρθροΕρωτήσεις και πυρά του ΚΙΝΑΛ Καβάλας σε κυβέρνηση και τοπικούς βουλευτές για τα νέα μέτρα στα καταστήματα