Στο “τραπέζι” ειδικών και κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το σενάριο επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων και ανοίγματος κι άλλων τομέων της οικονομίας, το επόμενο χρονικό διάστημα και ενώ πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Δεδομένης της ανάγκης των πολιτών για περισσότερες “ανάσες” ελευθερίας, έπειτα από το πολύμηνο lockdown, αλλά και της οικονομίας να αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητες ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, η δημόσια συζήτηση για επαναφορά ορισμένων δραστηριοτήτων έχει πάρει “φωτιά”, παρόλο που από την κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, παραπέμποντας στις εισηγήσεις των ειδικών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος, όπως επισημαίνεται είναι όχι μόνο να φτάσουμε σε ένα “ασφαλές Πάσχα” αλλά σε ένα ακόμη πιο ασφαλές “ελεύθερο καλοκαίρι” και με αυτό το δεδομένο, τα όποια βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να γίνουν σταδιακά και πάντα με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής, ώστε να μην χαθεί το “στοίχημα” του τουρισμού.

Με αυτό το δεδομένο, από την κυβέρνηση επεκτείνουν την υποχρεωτική χρήση των self test και σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι ασυμπτωματικοί φορείς και να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και με στόχο τα επόμενα βήματα επιστροφής σε μία μερική κανονικότητα να γίνουν με ασφάλεια. Μεγάλο όπλο, βέβαια, αποτελούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και η επιτάχυνσή τους είναι ένα επιπλέον ζητούμενο, ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο “τείχος ανοσίας” όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η συζήτηση για το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, γίνεται ενώ η πανδημία φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης. Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είναι το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μια σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω του 6%, ενώ σταθεροποιητική τάση καταγράφεται και στην Αττική, γεγονός που συνεπάγεται σταθεροποίηση και στα νοσοκομεία, που δέχονται μεγάλη πίεση τους τελευταίους μήνες. Τo 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 – 1.55), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Πάντως, την Τετάρτη, ανακοινώθηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, 809 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.089 νέα κρούσματα, ενώ ακόμη 81 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Στο “τραπέζι” η επανεκκίνηση κι άλλων δραστηριοτήτων

Στην ολομέλεια των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή θα «ξεσκονίσουν» εκ νέου τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα προβούν σε κάποιες εισηγήσεις για το εάν και πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν κι άλλες δραστηριότητες. Πάντως, από το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνουν το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων τύπου malls, το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων (μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου) αλλά και λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού, click away και click inside. Η πρόταση όσον αφορά στα καταστήματα είναι για τις 24 Απριλίου και εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας είναι τέτοια που να το επιτρέπει. Όλα αυτά θα συζητηθούν την Παρασκευή μεταξύ των ειδικών και ανάλογα με τις εισηγήσεις θα λάβει τις τελικές αποφάσεις η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξουν ανακοινώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Το σχέδιο “Πάσχα στο χωριό”

Όπως είναι αναμενόμενο, ενώ περνούν οι ημέρες και πλησιάζει το Πάσχα τα… βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο εάν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ώστε οι πολίτες να μεταβούν στα χωριά τους για μερικές “ανάσες” ελευθερίας. Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι “η συζήτηση είναι πρόωρη” δεδομένου ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πάντως, επί τάπητος έχει τεθεί και ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο να μπορούν να μετακινηθούν το Πάσχα προς την επαρχία συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Κατά πρώτον όσοι έχουν κάνει self test και έχει βγει αρνητικό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταχωρούν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα και να φέρουν μαζί τους βεβαίωση ώστε να την επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου από την Αστυνομία ή την Τροχαία. Κατά δεύτερον, μία λύση που επίσης εξετάζεται, είναι να μπορούν να μετακινηθούν όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και κατά τρίτον, όσοι έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει πλήρως.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπογράμμισε σχετικά με την πανδημία ότι “η απειλή παραμένει γιατί τα κρούσματα μπορεί να δείχνουν τάσεις μείωσης και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να σταθεροποιούνται έστω και σε υψηλά επίπεδα αλλά εύκολα το γνωρίζουμε όλοι ότι μπορούν και πάλι να αυξηθούν απειλητικά. Συνεπώς η εγρήγορση συνεχίζεται και έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω”.

Και τόνισε, με νόημα πως “με άλλα λόγια τα τεστ, ας πούμε, τα self-test δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για απερίσκεπτη συμπεριφορά, γιατί χωρίς επιφυλακή, ένα τεστ το οποίο είναι αρνητικό σήμερα, μπορεί να είναι θετικό αύριο. Και φυσικά τα self-test δεν υποκαθιστούν τις υπόλοιπες προφυλάξεις μας και δεν υποκαθιστούν τους οργανωμένους επιδημιολογικούς ελέγχους”.

Η απειλή παραμένει, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι “γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Ήδη, στα τέλη Απριλίου οι εμβολιασμοί συνολικά θα ξεπεράσουν τα 3.000.000, θα φτάσουν στα 3.200.000. 2.000.000 πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ακόμα 1.200.000 θα είναι πλήρως θωρακισμένοι”.

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΕλληνοτουρκικά: Συνάντηση Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα
Επόμενο άρθροΣωτήρης Παπαδόπουλος: Ο Δήμος Καβάλας έπρεπε να έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά για τα κρούσματα κορωνοϊού στη δομή του Ασημακοπούλου