Παράταση στη διαδικασία για τα αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η προσέλευση για ρύθμιση είναι κάτι παραπάνω από… απογοητευτική.

Μόλις και μετά βίας 50.000 οφειλέτες από τους σχεδόν 830.000 υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και με την προθεσμία να λήγει την ερχόμενη Τετάρτη η παράταση αποδείχτηκε τελικά μονόδρομος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσοι σπεύσουν πάντως να διευθετήσουν τα «κορονοχρέη» τους το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γνωρίζουν πως η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνοδευτεί με καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε τρεις ημέρες από την αίτηση για ρύθμιση.

Καλό θα είναι ακόμη να γνωρίζουν ότι χάνουν την ρύθμιση εάν δεν εξοφλήσουν δύο δόσεις, ενώ ενεργοποιείται μηνιαία προσαύξηση 5% στην περίπτωση καθυστέρησης δόσης.

Πότε θα αρχίσει να εξοφλείται η ρύθμιση για τα «κορονοχρέη»

Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει λοιπόν 1 μήνα παράταση στην υποβολή των αιτήσεων και την εξόφληση της πρώτης δόσης της ρύθμισης:

Με τα όσα ίσχυαν οι οφειλές που «πάγωσαν» την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων θα έπρεπε να αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις με την πρώτη να εξοφλείται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στην ρύθμιση έληγε στις 26 Ιανουαρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μετά τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για παράταση ενός μήνα στην διαδικασία, πιθανότατα η υποβολή των αιτήσεων θα λήξει την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου και η πρώτη δόση της ρύθμισης θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών. Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από τα 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και ο οποίες είναι:

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.

– Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.

– Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.

– Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση για τα πανδημικά χρέη αφορά:

– Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών.

– Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

– Άνεργοι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:

α) ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,

β) οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) και αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

γ) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.

Προηγούμενο άρθροΓενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τρίτη
Επόμενο άρθροΣυνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας