Τα επόμενα βήματα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών σχεδιάζουν από κοινού Μαξίμου και λοιμωξιολόγοι, με βάση και την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν στην χώρα μας.

Παρά τα σημάδια αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας εξακολουθούν να επιμένουν.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποκλιμάκωση και σε αυτούς.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η άρση των μέτρων να γίνει τον Μάρτιο.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα από τώρα ποια θα είναι η πορεία την πανδημίας και αν θα εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη που ενδεχομένως να ανατρέψει τα δεδομένα, όπως συνέβη με τη μετάλλαξη Ομικρον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο μέτρο που αναμένεται να ανακοινώσουν οι λοιμωξιολόγοι είναι η απαγόρευση των καρναβαλιών.

«Παρόλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοιχτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση, δηλαδή ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, ούτε βέβαια να ελέγξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως την Τετάρτη το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί και πάλι στην επιτροπή.
Εστίαση και γήπεδα

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι μετά την απελευθέρωση του αριθμού των ατόμων στην εστίαση και στη διασκέδαση θα προχωρήσουν στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα με την πληρότητα να φτάνει το 50%.

Επίσης, ορισμένα αποκριάτικα δρώμενα με χαμηλό επιδημιολογικό ρίσκο αναμένεται να επιτραπούν. Ωστόσο, θα παραμείνει ακόμα η απαγόρευση για όρθιους πελάτες στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Τον πρώτο μήνα της άνοιξης και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τον επόμενο μήνα αναμένεται να αρχίζει η άρση των περιορισμών.

Πάντως θεωρείται δύσκολο να γίνει συνολική άρση των μέτρων και οι ειδικοί θα ακολουθήσουν την στρατηγική της σταδιακής απελευθέρωσης.
Πλήρης χαλάρωση μόνο για εμβολιασμένους

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων θα αφορά μόνο όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, δηλαδή όσους έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις. Για τους ανεμβολίαστους ή για όσους από 18 ετών και άνω έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις θα ισχύουν οι απαγορεύσεις που υπάρχουν και σήμερα.

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Μέτιος: Έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης του πρώτου τμήματος του κάθετου άξονα 61 της Εγνατίας Οδού Καβάλα – Δράμα
Επόμενο άρθροΚεντρική συμφωνία με ΚΙΝ.ΑΛ. θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές- Tι θέλει να αποφύγει και γιατί αναζητά λαμπερό πρόσωπο για την Αθήνα