Μπορεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας να δηλώνει ηχηρή παρουσία ωστόσο όσον αφορά στη χώρα μας το στοίχημα δεν εντοπίζεται σε μέτρα που παραπέμπουν σε lockdown αλλά στην αύξηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Το παραπάνω κατέστησε σαφές και στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου», αναφέροντας ειδικά για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επί ελληνικού εδάφους πως «αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» και εστιάζοντας στην προσπάθεια ενίσχυσης της εμβολιαστικής ροής -ιδίως για την τρίτη δόση- περιέγραψε πως «το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%», τη στιγμή τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες σώθηκαν εξαιτίας των εμβολίων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στόχο την ενίσχυση του εμβολιαστικού ρεύματος προς την αναμνηστική δόση, επεσήμανε χθες ότι «ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 σώζει χιλιάδες ζωές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ένα νέο κύμα μας χτυπά και πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον εμβολιασμό», γνωστοποιώντας παράλληλα πως «το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην ΕΕ δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένοι». «Εάν δεν είστε εμβολιασμένοι, κινδυνεύετε να έχετε σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Ο εμβολιασμός προστατεύει εσάς και τους άλλους».

Μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική

Οι διαρκείς εκκλήσεις της Προέδρου της Επιτροπής δεν οφείλονται μόνο στις εντυπωσιακές αποκλίσεις ανάμεσα στα ενωσιακά επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά κυρίως στη δυνατότητα πολλαπλής μετάλλαξης του ιού, με την Βρετανία να προσθέτει χθες έξι χώρες στην «κόκκινη λίστα» της, δηλαδή την Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), τη Ζιμπάμπουε και τη Μποτσουάνα, εξαιτίας της νέας παραλλαγής του ιού, που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει υπερβεί και «τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις» των ειδικών, με εξαιρετικά πιθανή τη λήψη και νέων μέτρων σήμερα, στη διάρκεια σύσκεψης του Πρωθυπουργού της χώρας με τους επικεφαλής των περιφερειακών κυβερνήσεων. Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στην Πορτογαλία, παρότι σχεδόν το 87% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κοροναϊού.

Τσεχία και Γαλλία

Ανάμεσα στις χώρες που «κατέβασαν ρολά» έστω και μερικώς είναι και η Τσεχία, με τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ να κλείνουν στις 10 το βράδυ, αρχής γενομένης από σήμερα.
Με περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες απαντά στην αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και το Παρίσι, θεσπίζοντας διάρκεια ισχύος των αρνητικών τεστ Covid-19 στο εξής μόνο για 24 ώρες έναντι 72 ωρών, που διαρκούσε το σχετικό υγειονομικό πιστοποιητικό μέχρι σήμερα.

Εκτός συζήτησης τα σενάρια για lockdown στη χώρα μας

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μονοψήφια διαφορά που χωρίζει τη σημερινή εμβολιαστική επίδοση της χώρας από τον απώτερο στόχο που έθεσε δημόσια ο Πρωθυπουργός, θέτει εκ των πραγμάτων, για το Μέγαρο Μαξίμου εκτός κάθε συζήτησης τα σενάρια επιστροφής σε οριζόντιους περιορισμούς τύπου lockdown, τα οποία διέψευσε για άλλη μια φορά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει» τόνισε ο κ. Οικόνομου, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα (μέχρι και τις γιορτές), η οποία περιλαμβάνει: «προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση», διαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ και χρήση μονοκλωνικών φαρμάκων, αλλά και τη διενέργεια εντατικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά τις «επιχειρήσεις που παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές».

Θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ

Η πιστή εφαρμογή, ωστόσο, του πλαισίου περιορισμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση αποτελεί το βασικό ζητούμενο για τους επιστήμονες, όταν «επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η Καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, προβλέποντας παράλληλα πως η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις προσεχείς εβδομάδες «θα εξακολουθούμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ αλλά και ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους», όπως σημείωσε.

Βορίδης για εκκλησίες

Με το ζήτημα για τους ειδικούς να εντοπίζεται στο κανονιστικό πλαίσιο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης απάντησε σχετικά με την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών σε ναούς πως «όργανα της Πολιτείας μπορεί να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους ναούς, όπως κάνουν σε όλους τους άλλους χώρους». «Οι έλεγχοι δεν μπορεί να είναι σε όλους, είναι δειγματοληπτικοί» παρατήρησε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως «δεν είδα τέτοια ανησυχία για άλλους χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως οι πορείες». «Έχουμε βάλει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις εκκλησίες. Μπορώ να πω ότι αυτό μπορεί να έχει και χαρακτήρα ιδεολογικών προκαταλήψεων», σχολίασε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε την αρχή της αναλογικότητας αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των εμβολιασμών, καταλήγοντας πως «η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση».

Προηγούμενο άρθροΜετάλλαξη της Μποτσουάνα: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ – Παγκόσμια ανησυχία
Επόμενο άρθροΈργα από τη ΔΕΥΑΚ στη Νεάπολη και στα αντλιοστάσια Α4 και Α5