xrimata-570_1

Οι Έλληνες πρέπει να επαινεθούν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
«Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Θα ήταν οι Έλληνες πιο ευτυχείς, αν δεν είχαν ενταχθεί στο ευρώ;» ρωτήθηκε ο Κερέ. «Ακόμη και με τις θυσίες που έχουν ζητηθεί από τους Έλληνες πολίτες, δεν έχουν εκφράσει ποτέ την επιθυμία να φύγουν από το ευρώ», απάντησε ο Κερέ, προσθέτοντας: «Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο ευρώ. Τα προβλήματά της δεν σχετίζονται με τη συμμετοχή της στο ευρώ: διοικητικές αδυναμίες, πολύ ασθενής κοινωνική προστασία, προβληματική είσπραξη φόρων, οικονομία με πολύ στενή παραγωγική βάση… Και πάλι, το ευρώ εκθέτει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες μίας χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να αναμορφώσει τις διοικητικές και πολιτικές δομές της, ώστε να μπορεί να ευημερήσει στο ευρώ. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ακόμη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αλλά πρέπει να επαινεθούν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει».

Στην ερώτηση, τι θα συνέβαινε στη Γαλλία, αν έφευγε από το ευρώ, όπως προτείνει το Εθνικό Μέτωπο (της Μαρίν Λεπέν), ο Κερέ απάντησε ότι αυτό δεν είναι ένα σενάριο που θέλει να σκέφτεται, καθώς δεν είναι αυτό που θέλουν οι Γάλλοι, προσθέτοντας ότι θα οδηγούσε σε φτωχοποίηση. «Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε την ανάληψη κινδύνων με απρόβλεπτες συνέπειες», είπε, διευκρινίζοντας: «Η έξοδος από το ευρώ θα απειλούσε τις αποταμιεύσεις και τις θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Θα οδηγούσε σίγουρα σε μία αύξηση των επιτοκίων. Τα χρέη των γαλλικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα αυξάνονταν. Ο πληθωρισμός, που δεν θα περιοριζόταν πλέον από την ΕΚΤ, θα διάβρωνε τις αποταμιεύσεις, τα σταθερά εισοδήματα των νοικοκυριών και τις μικρές συντάξεις. Θα ήταν η επιλογή φτωχοποίησης».

Ερωτηθείς, αν το ευρώ έχει μέλλον, ο Κερέ απάντησε: «Ναι, φυσικά, το ευρώ έχει μέλλον. Αλλά η Ευρωζώνη πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητα ο μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των χωρών, περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, περισσότερη αλληλεγγύη και ίσως μία μορφή ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης».

Αναφορικά με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο κεντρικός τραπεζίτες είπε ότι έχει υποτιμηθεί σχεδόν 30% από το υψηλό επίπεδο του 2011 και ότι είναι τώρα σε ένα κατάλληλο επίπεδο για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

 

Tags: ΜΠΕΝΟΥΑ ΚΕΡΕ,ΕΚΤ,ΕΥΡΩ
Κάντε μας follow στο twitter
Χρήσιμοι σύνδεσμοιΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Σχετικά άρθρα Να το βουλώσει ο Τραμπ για το ευρώ!
Τελεσίγραφο Ντράγκι: Μόνο με βιώσιμο χρέος και αξιολόγηση θα μπείτε στο QΕ
Υφυπουργός Υποδομών: Να φύγει ο Σόιμπλε από το ευρώ αν δεν του αρέσει
Φθιώτιδα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Καμένα Βούρλα – Η γειτονιά γέμισε χαρτονομίσματα!
Ναι στο Grexit από τον υποψήφιο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε.
Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ προκαλεί: “Η Ευρώπη διαλύεται”

Προηγούμενο άρθροΟ καιρός σήμερα
Επόμενο άρθροΠροσωρινή εισφορά 10% στα μπλοκάκια από τον ΕΦΚΑ