Δήλωση σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης.

O Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. τοποθετήθηκε σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η κρίση που έχει δημιουργηθεί, απειλεί και τη χώρα μας, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, και επιβαρύνει δυσβάσταχτα, τόσο τα νοικοκυριά, όσο και επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μασούτης.

«Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μίας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης. Η κρίση «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει σημαντικά τους τζίρους των επιχειρήσεων» είπε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. Η κρατική παρέμβαση είναι σημαντική καθώς θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν … ηλεκτροπληξία στους επιχειρηματίες». «Το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν αναγκαίο, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα» σημείωσε.

Ωστόσο όπως είπε ο κ. Μασούτης «αυτά τα “αναχώματα” είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά». Με δεδομένο τις αυξημένες δυσκολίες των επιχειρήσεων, «απαιτείται και ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, καθώς η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ολότητα της από κάθε κράτος μέλος χωριστά».

Υπενθυμίζεται πως για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh, το Μάιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Έτσι, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο. Με το μέτρο αυτό, επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Συνολικά, το Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

«Έγινε αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΕΕ για πλαφόν στην τιμή του ρεύματος»

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνάντηση την οποία είχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μασούτης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, είχε συζητηθεί το σχετικό ζήτημα. Από πλευράς Κ.Ε.Ε.Ε. είχε τεθεί ως κυρίαρχη προτεραιότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, η συνέχιση της κρατικής επιδότησης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμο το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. είχε πει πως η επιδότηση θα χρειαστεί να αυξομειώνεται, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μην υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, εξετάζεται η δυνατότητα για περαιτέρω μείωση.

«Με παρέμβασή της, πρώτη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος είχε ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη τη διαμόρφωση της μοναδιαίας τιμής της επιδότησης στις επιχειρήσεις σε 120/MWh. Η Κυβέρνηση υλοποίησε τις προτάσεις της Κ.Ε.Ε.Ε. Δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις» κατέληξε ο κ. Μασούτης.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας των μαθητών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία”
Επόμενο άρθροΓυναικοκτονία στην Καβάλα: Αυτός είναι ο 55χρονος που στραγγάλισε τη σύζυγό του – Συγκλονίζει το αντίο της υπαλλήλου της φαρμακοποιού