ÊÁÔÁÓÔÇÌÁ ÅÖÊÁ ÓÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ

«Τρύπα» με το καλημέρα παρουσιάζουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς η εισπραξιμότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών είναι κάτω του 50%.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, εντός του 2016 εισπράχθηκαν από τους μη μισθωτούς εισφορές της τάξεως των 2,25 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί το ίδιο ποσό φέτος πρέπει η εισπραξιμότητα να ξεπερνά το 75%, ενώ με στόχο πέριξ του 60% τα έσοδα εκτιμώνται σε 1,80 δισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ.

Υπό το βάρος των πολλών προβλημάτων, η διοίκηση του υπερταμείου έδωσε παράταση έως τις 17 Μαρτίου για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, ενώ έως το τέλος του ίδιου μήνα θα πρέπει να καταβληθούν και οι εισφορές του Φεβρουαρίου.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», την περασμένη Παρασκευή όταν ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί η παράταση, κατεβλήθησαν στον ΕΦΚΑ περίπου 25 με 30 εκατ. ευρώ από εισφορές ασφαλισμένων σε πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ.

Βέβαια συνολικά εκτιμάται ότι έχουν εισπραχθεί λιγότερα από 70 με 80 εκατ. ευρώ όταν οι βεβαιωμένες εισπράξεις από τους μη μισθωτούς εκτιμώνται σε 250 με 270 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πλέον αισιόδοξων στην οδό Σταδίου κάθε ποσό άνω των 130 εκατ. ευρώ θα θεωρείται θετική εξέλιξη.

Προηγούμενο άρθροΗ Μέρκελ έτοιμη να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Επόμενο άρθροΣυντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις σε ποσά άνω των 600 και 800 ευρώ