Μέχρι και 4 εβδομάδες το καθολικό lockdown που δείχνει να έχει “κλειδώσει” και ανακοινώνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Οι μετακινήσεις με SMS, τα δεδομένα για τα σχολεία και το “λουκέτο” σε εμπορικά καταστήματα. Τι θα παραμείνει ανοιχτό.

Προς ένα καθολικό lockdown και επανάληψη όσων ζήσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο οδεύει η χώρα, όπως αποκάλυψε από νωρίς το newsit.gr και επιβεβαίωσε μιλώντας στον Ant1 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτή είναι η πρόταση της επιτροπής των ειδικών επί της υγείας, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός και θα τις ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, 04.11.2020. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μάλιστα, θα είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι δυο τους θ’ απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με την εικόνα αυτή ν’ αποτυπώνει την κρισιμότητα της κατάστασης η οποία δείχνει πως το καθολικό lockdown είναι πια αναπόφευκτο.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση για καθολικό lockdown

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα παρά τα μέτρα που ελήφθησαν κυρίως το τελευταίο 15νθήμερο και η διαρκώς εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, οδηγούν τους ειδικούς και την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ενώ αρχικά υπήρξε πρόταση για lockdown τύπου Θεσσαλονίκης μόνο στην Αττική, τελικώς προκρίθηκε η λογική του ολικού lockdown προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το lockdown θα έχει διάρκεια από 2 έως 4 εβδομάδες – με πιθανότερη εκδοχή αυτή των 3 εβδομάδων – και θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ενώ θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτού που έχει εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, οι μετακινήσεις θα γίνονται για συγκεκριμένους λόγους με τα SMS στο 13033 που επιστρέφουν στη ζωή μας, ενώ από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για τους εργαζομένους και για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης. Κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων, των πρατηρίων υγρών καυσίμων, των φαρμακείων κτλ., όπως ακριβώς και στο lockdown του πρώτου κύματος.

Φάκελος σχολεία

Η μοναδική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα είναι ότι θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία – τουλάχιστον αυτά της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, Δημοτικά). Η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει το κλείσιμο και των Γυμνασίων και όχι μόνο των Λυκείων, ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Με βάση τα στοιχεία, άλλωστε, κρούσματα υπάρχουν κυρίως στις ηλικίες 15-17 – δηλαδή στα Λύκεια – κι αυτά προέρχονται όχι από το συγχρωτισμό στα σχολεία.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή έλεγε στο newsit.gr ότι «τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, βλέπουμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι σήμα συναγερμού, διότι γνωρίζουμε ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Πηγή:www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΈφυγε απο την ζωή ο Θανάσης Αντωνίου- Πενθεί η ΠΑΕ ΑΟΚ
Επόμενο άρθροΗ δύσκολη απόφαση και το αναπόφευκτο lockdown – Επιστρέφει το 13033, τι μένει ανοιχτό