Το λεπτομερές πρόγραμμα των τιμητικών εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 20 με 21 Νοεμβρίου για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λόγω της συμπλήρωσης τριάντα ετών στον Πατριαρχικό Θρόνο, συζήτησε σήμερα στην πρώτη συνεδρίασή της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, επιπλέον, μεταξύ άλλων, η ΔΙΣ, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, συνομίλησε αναφορικά με την εκταμίευση ποσών για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για τα στατιστικά στοιχεία τα οποία αφορούν τους φοιτώντες μαθητές των εκκλησιαστικών σχολείων κατά το τρέχον σχολικό έτος 2021-2022 και διαπίστωσε την αύξηση του αριθμού των φοιτώντων αγοριών και κοριτσιών στις τάξεις τους.

Αναλυτικά, η ΔΙΣ αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ακολούθως:

– Καθόρισε το λεπτομερές Πρόγραμμα της επίσκεψης και των τιμητικών εκδηλώσεων στην Αθήνα, στις 20 και 21 Νοεμβρίου ε.έ., προς τιμήν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου λόγω της συμπληρώσεως τριάντα ετών στον Πατριαρχικό Θρόνο.

– Ενημερώθηκε περί του από 19.10.2021 γράμματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικώς με την συνεισφορά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας με το ποσό των 35.000 ευρώ υπέρ των πυροπλήκτων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Όρισε σύμφωνα με το άρθρο 165 παρ. 5 του Ν. 4823/2021 τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή αυτού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, στο Πενταμελές Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

– Απεφάσισε την οικονομική ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την έκδοση Τιμητικού Τόμου εις μνήμην του μακαριστού Καθηγητού Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Τζέρπου.

– Απεφάσισε να αφιερώσει την έκδοση των Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος του έτους 2023 στην ανάμνηση της ευρέσεως της ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού της Μεγαλόχαρης Τήνου λόγω της συμπληρώσεως διακοσίων ετών από την εύρεση Αυτής, κατόπιν σχετικής προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου.

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αφορούν στους φοιτώντες μαθητές των Εκκλησιαστικών Σχολείων κατά το τρέχον σχολικό έτος 2021-2022 και διαπίστωσε την αύξηση του αριθμού των φοιτώντων αγοριών και κοριτσιών στις τάξεις αυτών.

– Ενέκρινε την πρόταση του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας για τη διοργάνωση του Η’ Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης, υπό το γενικό θέμα: «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης» και ειδικό θέμα: «Η μουσική τυπογραφία της Ψαλτικής Τέχνης – 200στή επέτειος: 1820/21 – 2021», από την 15η έως την 18η Δεκεμβρίου ε.έ. στην Αθήνα. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την ίδρυσή του.

– Απεφάσισε την εκταμίευση του ποσού του 1.722.385,84 ευρώ για την πληρωμή σε έξι ισόποσες δόσεις του αναλογούντος Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2021 στο Νομικό Πρόσωπο του Κεντρικού Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Απεφάσισε την εκταμίευση του ποσού των 240.700,73 ευρώ για την πληρωμή σε έξι ισόποσες δόσεις της αναλογούσης Φορολογίας Εισοδήματος έτους 2020 εκ της εκμισθώσεως εκκλησιαστικών ακινήτων του Νομικού Προσώπου του Κεντρικού Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τέλος η ΔΙΣ ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ξανθόπουλος: Φταίει ο καιρός, οι πολίτες, τα ίδια τα σκουπίδια, ο Χατζηπετρής…
Επόμενο άρθροΔιακοπή υδροδότησης στη Καβάλα- Δείτε αναλυτικά τις οδούς