Από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Μεταξύ άλλων, η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε για τους ανθρώπους που νόσησαν πως «η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες».

Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε πως μέσα στη μέρα θα ξεπεράσουμε τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς συνολικά, ενώ ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35 -39. Μεγαλύτερης διάρκειας η ανοσία

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει πως «η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες».

Στη συνέχεια τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίων παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη. Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο: Σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία. Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό, είπε στη συνέχεια. Σε έξι με δώδεκα μήνες όσοι νόσησαν με μία δόση

Σύμφωνα με την ίδια, σε έξι έως 12 μήνες θα εμβολιάζονται με μία δόση του εμβολίου έναντι του κοροναϊού όσοι έχουν νοσήσει από την Covid-19. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου – ποσοστό 34% και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι – ποσοστό 20%.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση, λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση, είπε πως: «Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό». Στη συνέχεια τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίων παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη.

Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο: Σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία. Ο θηλασμός προσφέρει αντισώματα και στο έμβρυο

«Από τον ομφάλιο λώρο και από το μητρικό γάλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η ανοσία μέσω αντισωμάτων. Μέσω αυτών προστατεύεται και το νεογνό» είπε η κα. Θεοδωρίδου. «Είναι ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την προστασία του νεογνού από την γρίπη, αλλά και από τον κοκκύτη». «Θηλάζουσες που πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν επειδή θηλάζουν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μια γυναίκα από την προστασία του όποιου εμβολίου» είπε επίσης η κα. Θεοδωρίδου.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως σε κάθε συνάντηση της Δευτέρας ακούμε τον γενικό γραμματέα, τον κ. Θεμιστοκλέους να αναφέρεται σε τεράστια νούμερα ανθρώπων που εβμολιάζονται. «Αν οι χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, διέθεταν λίγο από τον χρόνο τους, να πείσουν κάποιον δύσπιστο σχετικά με τον εμβολιασμό, πόσο μεγάλη προσφορά θα είχαμε» είπε.

Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό, είπε στη συνέχεια. Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA. Θηλάζουσες που δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από το εμβόλιο. Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους 35-39

«Σε λίγη ώρα θα ξεπεράσουμε τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς», είπε από την πλευρά του ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υπ. Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εκ των οποίων οι 3.250.000 πολίτες θα έχουν κάνει έστω και μία δόση (ποσοστό 31%) και 1,8 εκατ. και με τις δύο δόσεις (ποσοστό 17,2%). Πρόσθεσε δε, πως μέχρι το απόγευμα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα που άνοιξε πιο πρόσφατα και ειδικότερα τους 40-44. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει κλείσει ήδη 145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάσει στο 45%. Στις άλλες ηλικιακές ομάδες:

Στους 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 65% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 67%
Στους 80-84 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70%
Στους 75-79 έχουν εμβολιαστεί το 76% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 81,75%
Στους 70-74 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 76%
Στους 65-69 έχουν εμβολιαστεί το 57,5% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 76,35%
Στους 60-64 έχουν εμβολιαστεί το 59% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70,5%
Στους 55-59 έχουν εμβολιαστεί το 40,5% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 66%
Στους 50-54 έχουν εμβολιαστεί το 41,2% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 61%
Στους 45-49 έχουν εμβολιαστεί το 26% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 56%.
Τέλος, τόνισε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.

«Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, η κεφαλαγία, η ατονία, είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα. Η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στο θώρακα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές», είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών απάντησε: «Η ηλικία των 16 – 18 μπορεί να εμβολιαστεί. Για το θέμα των παιδιών, υπάρχει ιδιαιτερότητα, διότι θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν άτομα στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν υπέρ αλλά και στοιχεία που θα ζυγιστούν πολύ προσεχτικά».

Προηγούμενο άρθροΔήμος Αλεξανδρούπολης: Χαρακτηρισμός Γεωθερμικού Πεδίου Αρίστεινου
Επόμενο άρθροΠανελλήνιες 2021: Ανατροπή – Σταματούν νωρίτερα τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου