Σκληρή απάντηση στην Τουρκία από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας» χαρακτηρίζει την… απαίτηση αποζημίωσης από την Ελλάδα. «Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η αυτοκριτική είναι ένδειξη δύναμης». Η αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Με μια σκληρή ανακοίνωση, η Αθήνα απάντησε στην Τουρκία μετά την εκτός ορίων πρόκληση περί αποζημίωσης από την Ελλάδα για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Ιστορικό καθήκον» να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων, διαμηνύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και κατηγορεί την Άγκυρα πως επιχειρεί να παραποιήσει την ιστορία.

Είναι η απάντηση στη νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας, που λίγες μέρες αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για γενοκτονία των Τούρκων, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα όχι μόνο κατηγόρησε την Ελλάδα για διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων και ανυπόστατους ισχυρισμούς αλλά έφτασε και στο σημείο να απαιτήσει αποζημίωση!

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ και καλεί την Τουρκία όχι μόνο να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια των αιματηρών γεγονότων του ’15 αλλά να κάνει την αυτοκριτική της.

Σε αυτό το σημείο, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει και αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που στο πλαίσιο της συμφιλίωσης των δυο λαών, είχε προτείνει τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, για το Νόμπελ Ειρήνης.

«Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όλη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω.

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: Δώστε μου την εντολή να αλλάξω την πορεία του Δήμου μας
Επόμενο άρθρο120 δόσεις – Εφορία: 3.000 αιτήσεις μέσα σε πέντε ώρες!