fb92a091a4b23215005c5fdef92a2fec_xl

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς, για τα ενεργεικά. Στο επίκεντρο τα μέτρα μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, με τους δανειστές να πιέζουν για πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων.

Την δρομολόγηση εναλλακτικών δομικών μέτρων, που σε «ελεύθερη μετάφραση» αφορούν την πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ζητούν οι Θεσμοί από την κυβέρνηση. Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, από την οποία δεν προέκυψε «λευκός» καπνός στο μείζον θέμα των ενεργειακών, οι δανειστές επέμειναν στην άποψη ότι οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ είναι αναποτελεσματικές και δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Οι Θεσμοί χαρακτηρίζουν ως ημίμετρα της δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, υποστηρίζουν ότι δεν είναι ικανά να επιλύσουν το «πρόβλημα», που ακούει στο όνομα μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Γι’ αυτόν τον λόγο προτάσσουν, μετά επιμονής, ότι στο κείμενο της συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνονται και να περιγράφονται με σαφήνεια τα εναλλακτικά δομικά μέτρα, που όπως προαναφέρθηκε, είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η ελληνική πρόταση με δημοπρασίες ΝΟΜΕ και πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, όπως εκφράστηκε και χθες στην τηλεδιάσκεψη από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, δεν περιλαμβάνει πωλήσεις μονάδων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Τα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας, εκτιμούν ότι οι δημοπρασίες Τύπου ΝΟΜΕ σε συνδυασμό με πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών στη λιανική εκ μέρους της ΔΕΗ, είναι επαρκή «μέτρα», προκειμένου να επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν οριστεί και σχετίζονται με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, προέκυψε και σε επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθεί, η αξιολόγηση της πορείας των ΝΟΜΕ. Οι δανειστές ζητούν η αξιολόγηση να γίνει το Ιούνιο, με την Αθήνα να αντιπροτείνει να πραγματοποιηθεί στο τέλους του έτους.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές επιβεβαιώθηκε και τώρα ο «λόγος» θα δοθεί στα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα συνεχίσουν την διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά ζητήματα και το μείγμα μέτρων που θα υιοθετηθεί, για την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Ενδεχομένως να υπάρξει προσέγγιση στο ζήτημα της πρότασης της ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών στη λιανική, με τους Θεσμούς να θέσουν επί τάπητος, την θέσπιση αυστηρού πλαισίου και ισχυρών προϋποθέσεων, τόσο για τη σύνθεση του πελατολογίου όσο και για τα κίνητρα που θα δοθούν.

Προηγούμενο άρθροΤο «τσεκούρι» στο αφορολόγητο αυξάνει τους φόρους κατά 600 ευρώ
Επόμενο άρθροΤα δικαιολογητικά για φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις