Η διαδικτυακή πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που αφορά σε επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, πρόκειται να ανοίξει στο gov.gr τον Ιούνιο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, την Κυριακή (08/05).

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο, τόσο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση».

Ακόμα, έγινε σαφές πως εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, τότε η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης συσκευών

Πάντως, ο στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι η επιδότηση να αφορά έως και 350.000 νοικοκυριά, ωστόσο θα μπουν και οικονομικά κριτήρια, δηλαδή ανάλογα με το εισόδημά σας, θα πάρετε και ανάλογο εκπτωτικό κουπόνι. Θα γίνεται κατάταξη και αν όμως γίνουν -για παράδειγμα- 300.000 αιτήσεις, τότε θα ισχύουν άλλα κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, θα οριστούν επιλαχόντες. Προτεραιότητα πάντως αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Το κουπόνι θα φτάνει έκπτωση έως και 50%.

Ποιες συσκευές επιδοτούνται και δεν επιδοτούνται

Οι δικαιούχοι επιδοτούνται έως 50% για αντικατάσταση έως και τριών συσκευών από τις εξής κατηγορίες:

ψυγεία
κλιματιστικά
καταψύκτες
Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

πλυντήρια ρούχων
πλυντήρια πιάτων
ηλεκτρικές κουζίνες
Ποια στοιχεία θα χρειαστείτε για αίτηση

Στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει, θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα επιδότησης. Θα χρειαστεί να έχουν τους προσωπικούς τους κωδικούς TaxisNet, αλλά και το ΑΦΜ.

Μάλιστα, όπως έχει ήδη πει ο αρμόδιος υπουργός, ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Πώς παίρνετε τα χρήματα για επιδότηση συσκευών

Δεν θα γίνει με γίνει πίστωση ποσού. Με την υποβολή αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα το κουπόνι. Τα χρήματα της έκπτωσης θα αφαιρούνται απευθείας από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών που θα αγοράσει στο κατάστημα. Θα μπορείτε ελεύθερα να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ποιοι «κόβονται» από την επιδότηση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Έτσι, αν έχετε, π.χ., ένα παλιό air condition που είναι εκτός λειτουργίας, τότε δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση.

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας προς όλους τους συντελεστές της Λευκής Νύχτας και των Μουσικών εκδηλώσεων “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία”
Επόμενο άρθρο8η Περιφερειακή συνάντηση φορέων του έργου “CHERISH”