Μήνας «διπλής» πληρωμής ο Δεκέμβριος για 238.537 οικογένειες που θα λάβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποσά που αγγίζουν και τα 900 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους στις 15 Δεκεμβρίου τα φτωχά νοικοκυριά.

Τα χρήματα αυτά είναι μέρος του «διπλού επιδόματος» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα πιστωθούν με εμβόλιμη πληρωμή.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο, και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα.

Όσοι είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης ενίσχυσης δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος.
Όπως γίνεται κάθε μήνα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το μισό ποσό θα μπει σε προπληρωμένη κάρτα και το άλλο μισό μετρητά.

Τα ποσά που θα λάβει κάθε φτωχό νοικοκυριό στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «δώρο εορτών» στα φτωχά νοικοκυριά, ανάλογο με αυτό που είχε δοθεί πέρυσι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, εντός του Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «δώρου»

Ποιες θεωρούνται όμως ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:
κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.
Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το εισοδηματικά όρια για την χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ως 1.200 ευρώ το εξάμηνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει ως και 5.400 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες.

Αυτόματη εξόφληση σε συνταξιούχους –ΑμεΑ

Αυτόματα όμως πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα και συνταξιούχοι με συγκεκριμένα κριτήρια:

Δικαιούχοι, είναι λοιπόν:

Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.
Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Αφορά σε περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια.

Έκτακτη παροχή ανάλογη με εκείνη των συνταξιούχων, θα πάρουν φέτος και τα άτομα με Αναπηρία. Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, η ενίσχυση αυτή θα δοθεί ακριβώς προκειμένου οι πολίτες με ειδικές ανάγκες να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά είδη. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους.

«Δώρο» για τις γιορτές θα λάβουν και οι υγειονομικοί: Θα τους χορηγηθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα αφορά τους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.

Πηγή: www.enikonomia.gr

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1/12)
Επόμενο άρθροΠολλά τα σχέδια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργου Γραμμένου