Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο. Αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν εκτός απροόπτου στις 7 Ιουλίου. Στις 20.00 ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την παραίτηση της κυβέρνησης υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. Με το που θα γίνει αυτό, θα θυροκολληθεί στην Βουλή προεδρικό διάταγμα για την διάλυσή της και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν όπως έχει ήδη προαναγγελθεί στις 7 Ιουλίου.

Ως λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής», συνέχισε.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική» του απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

Με το που θα προκηρυχθούν και επίσημα οι εκλογές, αρχίζει η προεκλογική περίοδος η οποία θα είναι «καυτή» και λόγω καλοκαιριού και λόγω της μικρής διάρκειας που θα έχει. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψη του στο Προεδρικό, αναμένεται να πάει στο Μέγαρο Μουσικής όπου εκεί θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές ενώ παράλληλα θα αναδείξει και την ομάδα με την οποία θα πορευθεί σε αυτό τον δύσκολο αγώνα.

Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη στιγμή τρείς σοβαρές παραμέτρους. Κατ’ αρχήν το χρόνο που είναι λίγος (μόνο 28 ημέρες ) μέχρι να στηθούν οι κάλπες, δεύτερον την επικοινωνιακή καταιγίδα της ΝΔ μέσω των φιλικών ΜΜΕ και τρίτων τα λάθη των δικών τους στελεχών.

Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή μάλιστα αρκετά στελέχη εξέφρασαν την αγωνία τους, λέγοντας ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο λάθους σε ό,τι αφορά στους υποψήφιους βουλευτές. Για τον λόγο αυτό μάλιστα αποφασίστηκε να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος όλων των νέων υποψηφίων που θα μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μουσικής αναμένεται πάντως να αναδείξει τα θετικά της τετραετίας δίνοντας έμφαση στις αναπτυξιακές πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση (απορρόφηση ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ) ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στα εργασιακά.

Το πρόγραμμα το οποίο έχουν επιμεληθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης χωρίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

– Οικονομία

– Κοινωνικό κράτος

– Νεολαία

– Περιβάλλον

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις νέες θέσεις εργασίας – 500.000 σε βάθος τετραετίας- που θα δημιουργηθούν με βάση τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν ο Αλέξης Τσίπρας να εξαγγείλει και επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει ακόμα να κάνει σύγκριση των δυο προγραμμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά, στα κίνητρα για προσλήψεις εργαζομένων από 18 έως 30 ετών, στις γυναίκες, στις επενδύσεις και στην καινοτομία. Θα κάνει λόγο για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση ενώ θα δώσει έμφαση στο ισχυρό κοινωνικό κράτος και κοινωνική ασφάλεια -παιδεία-υγεία-ασφαλιστικό σύστημα επιχειρώντας έτσι να «αναδείξει» τις θέσεις της ΝΔ για απολύσεις, περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο και «ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Ακόμα θα αναφερθεί στις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση σε στοχευμένες κατηγορίες πολιτών. Οι πληροφορίες λένε ότι θα δεσμευθεί για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, συν τη μείωση 15% ανά έτος για τις επιχειρήσεις.

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΤο Δήμο Νευροκοπίου επισκέφτηκαν οι γιατροί του κόσμου
Επόμενο άρθροΤο επόμενο διάστημα έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου