Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ξεκινά επαφές με όλους τους υποψήφιους προέδρους για την ηγεσία του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά δέχεται πιέσεις και εισηγήσεις προκειμένου κατέβει υποψήφιος, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. Δεν το έκανε ούτε με την ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος μελετά όλα τα σενάρια και σταθμίζει κάθε δεδομένο και φυσικά είναι θέμα χρόνου να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου

“Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές,

Γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά”.

Γιώργος Παπανδρέου: Το σκέφτεται αλλά υπό προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όμως υπό προϋποθέσεις, όπως λένε συνεργάτες του. Για παράδειγμα, να υπάρξει μια κίνηση, ένα κάλεσμα από έναν ικανό αριθμό στελεχών που θα ζητούν την υποψηφιότητά του.

Όπως είναι λογικό, αν υπάρξει υποψηφιότητα Παπανδρέου, το τοπίο θα αλλάξει εκ νέου. Δεν αποκλείεται δηλαδή κάποιοι να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να αποσυρθούν από την κούρσα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις που δεχόταν να αναλάβει μια πρωτοβουλία φαίνεται ότι απέδωσαν. Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου μπαίνει μπροστά, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, το Κίνημα Αλλαγής να κινηθεί συντεταγμένα.

Ο ίδιος εκτιμά εξάλλου, όπως λένε συνεργάτες του, ότι σε μια φάση που η σοσιαλδημοκρατία ανακάμπτει, δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την παράταξη.

Ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκινήσει γύρο τηλεφωνημάτων και το πρώτο ραντεβού πραγματοποιείται απόψε με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Στην αποψινή συνάντηση θα συντονιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι επαφές με όλους τους υποψηφίους. Επόμενος που θα συναντήσει θα είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, λόγω του θεσμικού του ρόλου, καθώς είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με το MEGA, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από όλους χρόνο για να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση ώστε να πετύχει το εγχείρημα, να ενισχυθεί όσο γίνεται η προοδευτική παράταξη και να διαμορφωθεί τελικά μια ισχυρή αντιπρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Για την παρέμβασή του ήταν ενήμερη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στην οποία έστειλε γραπτό μήνυμα σχετικά με τις κινήσεις του.

Τρία σενάρια για τις κινήσεις Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή του εάν θα είναι υποψήφιος, όμως είναι σαφές ότι αναλαμβάνει έναν ρόλο – που μπορεί να χαρακτηριστεί και ηγετικός – μέσα από τις επαφές που θα έχει με τους υποψηφίους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ το επικρατέστερο σενάριο είναι να ζητήσει από όλους τους υποψηφίους να ηγηθεί του ΚΙΝΑΛ μέχρι τις εθνικές εκλογές. Δηλαδή, να «παγώσει» η εσωκομματική διαδικασία και μετά τις εκλογές να ξεκινήσει ξανά η κούρσα για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα.

Δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με κάποιους, είναι να αναλάβει έναν ενωτικό ρόλο, προκειμένου να εγγυηθεί όλη τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών και ό,τι ακολουθήσει.

Τρίτο σενάριο, που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες μέχρι στιγμής, είναι να είναι υποψήφιος.

ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος

Η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε πάντως σαφές μήνυμα ότι συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία του κανονικά και κάλεσε όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ να εγγυηθούν τις διαδικασίες και την ενότητα του κόμματος.

«Όπως η πρόεδρος δήλωσε ότι εγγυάται ενότητα και θα διασφαλίσει τις διαδικασίες, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι πρώην πρόεδροι της παράταξης», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα.

Με τη φράση του αυτή μάλιστα, έβαλε στο κάδρο και τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καλώντας τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Γεννηματά.

Προηγούμενο άρθροΑναμόρφωση των εσωτερικών χωρών του Κ.Υ Πρίνου απο τον Σύλλογο υποστηρικτών του “Αγ. Παντελεήμων”
Επόμενο άρθροΈσπασε ο αγωγός του κεντρικού δικτύου ύδρευσης στη Νέα Πέραμο- Προσπάθειες της ΔΕΥΑ Παγγαίου να αποκατασταθεί γρήγορα η βλάβη