Δεν πρέπει βέβαια να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής είναι θετικά για την Ελλάδα καθώς ανακοινώθηκαν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Ο Διεθνολόγος και βουλευτής κ. Δημήτρης Κερίδης σημείωσε πως αν δεν συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο θα βρεθεί προ απροόπτου. Παράλληλα σχολίασε πως η οικονομία της Τουρκίας είναι σε δεινή θέση και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και για την χώρα μας.

Όπως σημείωσε αρχικά “Είχαμε πράγματι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και πλέον όλα δείχνουν ότι το μπαλάκι είναι στην Τουρκία. Η Τουρκία καλείται να αποφασίσει. Εμείς βάλαμε το πλαίσιο το οποίο βασίζεται στην αντιστρεψιμότητα.

Δηλαδή εάν η Τουρκία ακολουθήσει το δρόμο της αρετής, υπάρχει μια ατζέντα για την Τελωνιακή Ένωση και άλλα τινά. Αν υποτροπιάσει και επανέλθει στην πολιτική των προκλήσεων που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα υπάρχουν οι κυρώσεις που τώρα πια συγκεκριμενοποιούνται και περιγράφονται μέχρι και τομεακές σκληρές κυρώσεις, οικονομικές στην ενέργεια και στον τουρισμό της Τουρκίας

Άρα έχουμε ένα πλαίσιο από τους Ευρωπαίους ενώ η Τουρκία παραμένει στο τραπέζι. Δεν φεύγει. Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, το Δεκέμβριο εκεί, ήταν και τώρα τον Μάρτιο και θα είναι ξανά και τον Ιούνιο αφού παρακολουθείται και τελεί υπό επιτήρηση.

Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Η Τουρκία μπήκε σε μια μεγάλη περιπέτεια. Εκτός των άλλων με την απόφαση του Ερντογάν να αντικαταστήσει για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο τον κεντρικό τραπεζίτη και υπήρξε μια πολύ έντονη αντίδραση των αγορών και του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης Η Τουρκική λίρα βάλλεται και ήταν ένα απόλυτο αυτογκόλ του, για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους μια και ο ίδιος ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής…..»

ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Και πρόσθεσε πως «Η Τουρκική οικονομία έχει δυνατότητες. Θέλω να είμαι σοβαρός στην ανάλυση. Είναι μια δυναμική οικονομία με νεανικό πληθυσμό όπου αναπτύχθηκε πολύ τα προηγούμενα είκοσι χρόνια.

Είχε κάνει μια προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση ήδη από τη δεκαετία του `80 όταν εμείς χάναμε πολύ χρόνο με μια εσωστρέφεια και έναν δημοσιονομικό λαϊκισμό.

Ωστόσο σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκικής οικονομίας φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Ερντογάν και το καθεστώς του, το οποίο δεν μπορεί να πάρει μια σωστή οικονομική απόφαση και επιμένει χωρίς δεσμούς, χωρίς φρένα, χωρίς πλαίσιο, στην ενός ανδρός Αρχή, ό,τι του καπνίσει του Ερντογάν μπορεί και το κάνει. Αυτό όμως προκαλεί τρομερή ανησυχία και ανασφάλεια στους επενδυτές, στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, σε μια εποχή μάλιστα που οι αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκική πιέζονται, διότι έχουμε ένα σφίξιμο της ρευστότητας διεθνώς.

Θα μας επηρεάσει βέβαια όλο αυτό και οικονομικά διότι η φθηνή Τουρκική λίρα θα κάνει τον Τουρκικό τουρισμό πιο ανταγωνιστικό και την Ελλάδα πιο ακριβή, και για τους Τούρκους για παράδειγμα που έρχονται στην Καβάλα, στην Θάσο αλλά μπορεί και να μας επηρεάσει και πολιτικογεωστρατηγικά εάν προσπαθήσει να εκτονώσει την εσωτερική κρίση».

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Φαίνεται ωστόσο ο Ερντογάν να πιστεύει σε μια συμφωνία με τους δυτικούς, ότι στο μέτωπο της Μεσογείου θα “κάνω μια αναδίπλωση αλλά αφήστε το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, ελεύθερο στα χέρια μου να κάνω ό,τι θέλω, είτε λέγεται Κούρδοι, είτε γυναίκες, είτε τουρκική λίρα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία δεν είναι ένα εύκολο πρόβλημα. “Είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά. Γιορτάσαμε τα 200 χρόνια και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό…. Δεν χωρούν αφέλειες και ελαφρότητες και μια επιφανειακή προσέγγιση.

Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα εξωτερικής ή θα έλεγα εθνικής πολιτικής με την οποία Τουρκία, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναμετράται. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, έχει αυτοπεποίθηση, έχει επιχειρήματα, έχει κόσμο, προχωρά σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική που φέρνει αποτελέσματα, είτε λέγεται ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων – έχουμε τον καβαλιώτη – υπουργό Άμυνας στο κρίσιμο αυτό πόστο για παράδειγμα – είτε λέγονται διεθνείς συμμαχίες.

Είδαμε όλο τον πλανήτη, την 25η Μαρτίου στα μπλε και αυτό είναι σημαντικό. Σημαντικό σε επίπεδο ήπιας ισχύος και διεθνών διπλωματικών ερεισμάτων, είδατε τα μηνύματα του Μακρόν και του Μπάιντεν. Δεν πρέπει βέβαια να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα.

Επιμένω ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, και φοβάμαι ότι είναι εδώ για να μείνει” τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας
Επόμενο άρθροΔυσαρέσκεια επικρατεί στους αστυνομικούς υπαλλήλους Καβάλας για το γεγονός ότι τους ανατίθενται καθήκοντα που δεν θα έπρεπε