ellada-oikonomia-eurwph870-1

 

Σε συμφωνία για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα κατέληξε η συνάντηση θεσμών και ελληνικών αρχών πριν από το Εurogroup με τις κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν πως “δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019”. Για προνομοθέτηση μέτρων κάνουν ωστόσο λόγο δημοσιεύματα προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί.

Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

Ωστόσο, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, πως οι ελληνικές αρχές δέχθηκαν την επί της αρχής προληπτική νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση του εκ νέου προσδιορισμού της όποιας απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών, σε μεταγενέστερη φάση.

Οι δανειστές επιστρέφουν μετά την Καθαρά Δευτέρα
Το Non Paper του Μαξίμου

Σε Non Paper που δόθηκε πριν λίγο στην δημοσιότητα αναφέρονται τα εξής:

“Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Προηγούμενο άρθροΟδεύει προς ακόμη μία παράταση το θέμα συμβάσεων ΕΟΠΥΥ – επαγγελματιών ειδικής αγωγής
Επόμενο άρθροO καιρός σήμερα