Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας και δίνει ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών. Στα τέλη της άνοιξης του 2023, και χωρίς να έχει προηγηθεί αλλαγή εκλογικού νόμου.

“Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες” δήλωσε σε κάθετο τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω. Εκτίμησε όχι μόνο ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική (νόμος ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, αλλά ενδεχομένως ούτε με την ενισχυμένη αναλογική (νόμος ΝΔ) με την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές.

Σε εκείνη την περίπτωση, για πρώτη φορά, έδειξε καθαρά προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας.

Αλλάζει το… διακύβευμα της κάλπης

Πρόκειται ουσιαστικά για αλλαγή “πλεύσης”, καθώς, ως τώρα, το διακύβευμα ήταν «σταθερή κυβέρνηση» (δηλαδή αυτοδύναμη) ή… «περιπέτειες».

“O λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο” τόνισε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, με τίτλο “Ο Κόσμος που αλλάζει”.

Ποιοι οι «καταλύτες» πίσω από την απόφαση του Πρωθυπουργού;

Η ενεργειακή κρίση, με την ακρίβεια που πυροδοτεί, και γιγαντώνεται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, και την ίδια ώρα τα μηνύματα δυσαρέσκειας του κόσμου για την ρευστή και ασφυκτική οικονομικά, κατάσταση, την οποία βιώνουν, αποτυπώνονται ευδιάκριτα στις δημοσκοπήσεις. Στα αρνητικά σημεία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία βάσιμη πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και άρα μέχρι ποιου σημείου θα είναι “διαχειρίσιμα” τα δημοσιονομικά της χώρας…

Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η τελευταία έρευνα της Metron Analysis κατέγραψε το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με αυτό του ΚΙΝΑΛ να υπερβαίνουν τις δυνάμεις της ΝΔ.

Η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 31,1%, ενώ τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς μαζί, 35,2%.

“Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι λειτουργεί θεσμικά” σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, αν και κάποια “γαλάζια” στελέχη εξακολουθούν να έχουν δισταγμούς για τη διεξαγωγή εκλογών σε ένα χρόνο από τώρα, χωρίς αλλαγή μάλιστα του εκλογικού νόμου, με το επιχείρημα ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ως τότε ποια θα είναι η κατάσταση στη χώρα και διεθνώς, από τις συνέπειες του πολέμου που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Πηγή:www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Γερμανία σε «συναγερμό» για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη ανησυχία στο επιτελείο του Τσίπρα – Προς «Βατερλώ» η εκλογή από τη βάση με μόλις 80.000 ψηφοφόρους