Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, λόγω της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα», με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, να προειδοποιεί σήμερα πως στο τέταρτο κύμα θα έρθουμε όλοι σε επαφή με τον ιό, αν και τόνισε πως υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων.

«Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι «θα έρθετε σε επαφή, αλλά δεν θα μολυνθείτε, αν δε μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Στο 95% η μετάλλαξη σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ακόμη ότι σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» ανέρχεται στο 95% των νέων μολύνσεων, ενώ σε όλη τη χώρα βρίσκεται κατά μέσο όρο πάνω από το 75%.

Σημείωσε, πάντως, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Κρήτη, ότι δεν έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι, ενώ οι νοσηλείες είναι στο 30-40% της δυναμικότητας.

Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή ότι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι στο 2-5% των ασθενών. «Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και στις δυο περιπτώσεις το ανοσολογικό τους σύστημα δεν απάντα ιδανικά. Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μετρά προστασίας».

Όπως εξήγησε, «είχαμε μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για 300 εισαγωγές την ημέρα περίπου τέλος Ιουλίου – αρχές Αύγουστου, ήδη βαδίζουμε στις 180, επομένως επαληθεύεται το μοντέλο ότι θα έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές την ημέρα και σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3000 καινούργιους νοσηλευόμενους». «Οι νοσηλευόμενοι, επειδή είναι νέοι, έχουν γρήγορη ανάκαμψη όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Προηγούμενο άρθροΔήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου: “Μόνο ενωμένοι μπορούμε να συνεχίσουμε, για να αντιμετωπίζουμε θέματα“
Επόμενο άρθροΟ Covid έκαψε τις πρόωρες εκλογές – Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο για τον Μητσοτάκη