Ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες ενόψει των ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι οι γιορτές πρέπει να είναι αυστηρώς οικογενειακές .

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι τυχόν παράκαμψη των αυστηρών μέτρων προστασίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αναζωπύρωση των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του 2021.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παράλληλα με τον σχεδιασμό για το πρόγραμμα εμβολιασμού που αρχίζει στις 27 Δεκεμβρίου, ρίχνει το βάρος στις «κόκκινες περιοχές» επιβάλλοντας τοπικά lockdown όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και προειδοποιώντας ότι τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν αν χρειαστεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας απέκλεισε, για άλλη μια φορά, την πιθανότητα αλλαγής στο ωράριο κυκλοφορίας ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση αυστηροποίησης των μέτρων αν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. «Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας, το πρωί του Σαββάτου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι οι φετινές γιορτές πρέπει να παραμείνουν αυστηρά οικογενειακές υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και σε συγκεντρώσεις στο σπίτι μας πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας.

«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν. Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης», τόνισε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες. Πραγματικά υπολογίζουμε ότι θα είναι για 1-2 μήνες».

Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής νανοτεχνολογιίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε ότι τον ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων και υπογράμμισε ότι η μεγάλη κινητικότητα προκαλεί αύξηση λοιμώξεων. «Δεν χρειάζονται ούτε ρεβεγιόν, ούτε συγκεντρώσεις. Η ανάμειξη οικογενειών αυξάνει την κινητικότητα και δημιουργεί υπερλοιμώξεις. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Μετά τις διακοπές των εορτών θα εκτιμήσουμε την κατάσταση», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαϊα, η Θάσος και η Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και τόνισε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναζωπύρωσης την περίοδο μετά τις γιορτές. «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης

Πηγή:www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Αμφίπολη στο επίκεντρο του διασυνοριακού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τον τουρισμό
Επόμενο άρθροΉθελαν να κυνηγήσουν την τύχη τους σε παράνομα τυχερά παιχνίδια και συνελήφθησαν