Προς την άρση του lockdown και το άνοιγµα των δραστηριοτήτων στις 14 Μαΐου, την ηµέρα δηλαδή που ανοίγει επίσηµα ο τουρισµός στην Ελλάδα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίµου αποφεύγουν να τοποθετηθούν ακόµη σχετικά, καθώς είναι δεδοµένος ο φόβος για περαιτέρω χαλάρωση των πολιτών και µαζικότερη µη τήρηση των µέτρων, που µπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσµάτων.

Τα τελευταία δεδοµένα, ωστόσο, επιτρέπουν µια χαραµάδα αισιοδοξίας. Οπως επισηµαίνουν κυβερνητικές πηγές, µε βάση τα κρούσµατα ανά 100.000 πληθυσµού στην επικράτεια, ο ρυθµός µεταβολής µε ηµεροµηνία αναφοράς από τις 8 ως τις 15 Απριλίου σε σύγκριση µε το προηγούµενο επταήµερο, δηλαδή 1η µέχρι 7 Απριλίου, στο σύνολο των κρουσµάτων υπάρχει µείωση 13,62% σε σύγκριση µε το προηγούµενο 7ήµερο.
Ολα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των επιδηµιολογικών δεδοµένων τις επόµενες εβδοµάδες και από τη σύµφωνη γνώµη της επιτροπής των ειδικών, ωστόσο η κυβέρνηση διαθέτει πλέον τρία ισχυρά «κλειδιά» για να ξεκλειδώσει το εµπόριο, την εστίαση και τις λοιπές δραστηριότητες.

Πρώτον, την επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία µε τέσσερα διαφορετικά εµβόλια πλέον στη διάθεσή της κυνηγά τον στόχο των 3,5 εκατοµµυρίων εµβολιασµένων µε τουλάχιστον µία δόση -το ένα τρίτο δηλαδή του ελληνικού πληθυσµού- µέχρι τα µέσα Μαΐου. Από τη µεθεπόµενη εβδοµάδα, εξάλλου, θα εµβολιάζονται ταυτόχρονα όλοι οι άνω των 50 ετών, ενώ οι µισοί και πλέον στις ηλικίες άνω των 60 έχουν ήδη εµβολιαστεί µε τουλάχιστον µία δόση.
∆εύτερον, τα self tests, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιµα στην επανεκκίνηση των Λυκείων και από τη ∆ευτέρα επεκτείνονται και σε πολλούς χώρους εργασίας, ενώ µετά την ολοκλήρωση του δεύτερου διαγωνισµού η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της επιπλέον 10.000.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Τρίτον, τον καλό καιρό, που αποδεδειγµένα βοηθάει στον περιορισµό της διασποράς του κορονοϊού.

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Με αυτά τα τρία όπλα και µε την εκτίµηση ότι βρισκόµαστε στην κορύφωση του τρίτου κύµατος και ξεκινά η αποκλιµάκωση, σχεδιάζεται η επιστροφή στη µερική κανονικότητα από τα µέσα Μαΐου. Καθώς η απόσταση µέχρι τότε είναι µεγάλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παραλείπει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η απειλή παραµένει γιατί τα κρούσµατα µπορεί να δείχνουν τάσεις µείωσης και οι εισαγωγές στα νοσοκοµεία να σταθεροποιούνται έστω και σε υψηλά επίπεδα, αλλά εύκολα το γνωρίζουµε όλοι ότι µπορούν και πάλι να αυξηθούν απειλητικά», είπε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Εφόσον, λοιπόν, οι επιδηµιολόγοι και λοιµωξιολόγοι της επιτροπής δώσουν το «πράσινο φως», τη ∆ευτέρα 10 Μαΐου θα µπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι διά ζώσης τα ∆ηµοτικά και τα Γυµνάσια και να ακολουθήσει αµέσως µετά -ή ακόµα και ταυτόχρονα- η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους, έτσι ώστε στις 14 Μαΐου, όταν θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος, να έχει επανέλθει η χώρα σε µια µερική κανονικότητα, µε ανοιχτά σχολεία όλων των βαθµίδων, µαγαζιά, εστιατόρια, καφέ και µπαρ, αλλά και µε κατάργηση του πενταψήφιου 13033.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η καµπύλη των κρουσµάτων µειώνεται σταδιακά και το άνοιγµα της 14ης Μαΐου γίνει τελικά εφικτό, τα βασικά µέτρα θα παραµείνουν για ένα σηµαντικό διάστηµα σε ισχύ: Μάσκες, αποστάσεις, κανόνες ατοµικής υγιεινής, τηλεργασία στο µέγιστο δυνατό, όριο ατόµων ανά τετραγωνικό σε κλειστούς χώρους, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 τα µεσάνυχτα µέχρι τις 5 το πρωί.

Με λίγα λόγια, ένα «οργανωµένο άνοιγµα δραστηριοτήτων», όπως το χαρακτήρισε τις προάλλες ο Ακης Σκέρτσος. Ετσι, µε τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, µε τα self tests να συµβάλλουν στον περιορισµό της διασποράς του κορονοϊού και µε τον εµβολιασµό να προχωρά ταχύτερα, µέχρι τα µέσα Μαΐου υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο βάσιµη πλέον προσδοκία ότι η πανδηµία θα έχει υποχωρήσει και όλες οι οικονοµικές δραστηριότητες θα µπορούν να ανοίξουν, µε κάποια περιοριστικά µέτρα σε ισχύ και µε υποχρέωση για τήρηση όλων των κανόνων προστασίας της δηµόσιας υγείας.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η διανομή τροφίμων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ
Επόμενο άρθροΕπιστολή Επιμελητηρίου Καβάλας με θέμα «Άνοιγμα τουρισμού και οδικές πύλες εισόδου»