Στις 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson αφού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την άρση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ κατά την τακτική ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέλυσε τα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA αλλά και ιικού φορτίου για τις εγκύους αλλά και για όσες γυναίκες προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη.

Άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για 30-39 ετών

Άνοιξε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες ηλικίας 30-39 ετών.

“Εμβολιάζονται τώρα:

Πολίτες 30-39 ετών εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση
Για τους πολίτες 30-39 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση η πλατφόρμα ανοίγει Τρίτη 27/4 12μμ”, αναφέρεται στην σελίδα e-gov.gr
Επίσης το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, ξεκίνησαν να αποστέλλονται ενημερωτικά SMS σε πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, τα οποία ανέφεραν:

“Σας ενημερώνουμε ότι προτεραιοποιηθήκατε για εμβολιασμό. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας μέσω του embolio.gov.gr ή μέσω του κοντινότερου ΚΕΠ ή φαρμακείου”.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για 40-49

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμώνκατά του κορονοϊού ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, για το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το “πράσινο φως”, και οι εμβολιασμοί στη χώρα θα ξεκινήσουν στις 5 Μαΐου. “Σχετικά με το πλάνο των επόμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση την προτεραιοποίηση, το Μεγάλο Σάββατο, 1Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49 έτσι ώστε να μπορέσουν να κλείσουν ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια” τόνισε.

Eπίσης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε το δικαίωμα η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνει στις 8 εβδομάδες σε όσους το επιθυμούν. “Eνώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων. Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, θα μπορεί από σήμερα το βράδυ να μπαίνει στην πλατφόρμα και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων. Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες” είπε ο γενικός γραμματέας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%. Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν, σημείωσε, και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.

Προηγούμενο άρθροΜε ανυπομονησία το άνοιγμα της εστίασης και στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε απο την Αναπτυξιακή Καβάλας η δεύτερη φάση του προγράμματος Leader