Και «αναβίωση» των 100 – 120 δόσεων έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών: Όλα θα ξεκαθαρίσουν έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς γίνεται κουβέντα και για την εξόφληση των συσσωρευμένων κορονοχρεών σε περισσότερες δόσεις (έως 72). Σε κάθε περίπτωση όμως το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί και άλλο «πακέτο» διευκολύνσεων για εκείνους που έχασαν τις ρυθμίσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, ακόμη μία ευκαιρία -μια «δεύτερη ευκαιρία»- θα έχουν όσοι έχασαν στο παρελθόν ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων ώστε να τις επανακτήσουν, βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Οικονομικών: Ήδη έχει δοθεί ευκαιρία επανένταξης σε φορολογούμενους που έπληξε η πανδημία και λόγω αντικειμενικής δυσκολίας δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν αυτού του τύπου τις ρυθμίσεις.

Προϋπόθεση για την «αναβίωση» των 100 – 120 δόσεων
Εφόσον βεβαίως το συγκεκριμένο σχέδιο λάβει το «πράσινο φως» των θεσμών, προϋπόθεση για επανένταξή των οφειλετών στην ρύθμιση θα είναι να είχαν μείνει εκτός των συγκεκριμένων σχημάτων την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο του 2020. Και φυσικά να πρόκειται για επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου. Ενδέχεται η δεύτερη ευκαιρία να δοθεί και σε εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις. Έτσι, για όσους δεν πρόλαβαν τον προηγούμενο κύκλο «αναβίωσης» των ρυθμίσεων 100 ή 120 δόσεων θα δοθεί μια νέα ευκαιρία: Οι οφειλέτες θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτήν. Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη, όπως και τις προηγούμενες φορές, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Ο νέος «χάρτης» ρυθμίσεων για εξόφληση χρεών
Με την προσθήκη της «αναβίωσης» ρυθμίσεων 100 και 120 δόσεων, διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στην εξόφληση των κορονοχρεών με… «εξατομικευμένες» δόσεις: Δηλαδή αριθμό δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει οι 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις θα συνιστούν την βάση για όλους τους οφειλέτες. Με άλλα λόγια το βασικό μοντέλο θα είναι αυτό που ήδη έχει υιοθετηθεί για την εξόφληση των χρεών που «πάγωσαν» την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, πάνω στο οποίο θα «χτίζονται» επιπλέον δόσεις! Το ίδιο «μοντέλο» θα αξιοποιηθεί τόσο στην εξόφληση φόρων όσο και εισφορών.
Με άλλα λόγια το βασικό μοντέλο θα είναι αυτό που ήδη έχει υιοθετηθεί για την εξόφληση των κορονοχρεών και πάνω σε αυτό θα «χτίζονται» επιπλέον δόσεις! «Πατώντας» λοιπόν πάνω στις 24- 48 δόσεις για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του.

Περισσότερες δόσεις αναλόγως της… ζημιάς
Έτσι, για παράδειγμα επιχείρηση που θα έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 50% μέσα στο 2020, θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει και σε περισσότερες δόσεις τα συσσωρευμένα χρέη της συγκριτικά με μια επιχείρηση η οποία θα εμφανίσει μείωση εσόδων 10% ή 20%. Κάτι ανάλογο φυσικά θα ισχύει και για τους μισθωτούς: Με άλλο αριθμό δόσεων θα εξοφλεί τα χρέη του υπάλληλος που μπήκε έναν ή δύο μήνες σε αναστολή και με διαφορετικό όποιος τέθηκε σε αναστολή για 8 μήνες. Το επόμενο «σκαλοπάτι» αριθμού δόσεων σχεδιάζεται να είναι ο αριθμός των 60 ή 72, δηλαδή χρονικός ορίζοντας εξόφλησης χρέους 5 ή 6 ετών. Στη ρύθμιση των 60 – 72 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν:

Α. Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Β. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Γ. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Δ. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Και η εναλλακτική της εξόφλησης σε βάθος 20ετίας
Βεβαίως για όσους δεν … αρκούν οι 72 δόσεις πάντα υπάρχει η εναλλακτική των 240 δόσεων: Με πρόσφατη υπουργική απόφαση έγινε ξεκάθαρο πως μέσα από τη διαδικασία της «ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» όσοι χρωστούν στο Δημόσιο μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 20ετίας χωρίς απαραίτητα να έχουν οφειλή και σε Τράπεζα: Η απόφαση αυτή καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία για την κατάρτιση διμερών συμβάσεων και την «αυτόνομη» διευθέτηση χρεών είτε σε Εφορία είτε σε Ασφαλιστικά Ταμεία έως και σε 240 δόσεις.
Η διαδικασία λοιπόν έχει ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση για να ρυθμίσει είτε μόνο φόρους ή μόνο εισφορές και διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου, ο καθένας εξ’ αυτών, να υποβάλλει πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών. Όμως για να προχωρήσει η διαδικασία ο οφειλέτης θα αξιολογηθεί και πρέπει να θεωρηθεί βιώσιμος ή φερέγγυος

Προηγούμενο άρθροΣτο 32% η εμβολιαστική κάλυψη στην Αν. Μακεδονία και Θράκη
Επόμενο άρθροΠαναθηναϊκός: Επίσημα «πράσινος» ο Κέντρικ Πέρι – Υπογράφει ο Παπαπέτρου