Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει πως έρχονται νέα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, με την επιτροπή των Ειδικών να συνεδριάζει και τα πράγματα να κινούνται… ολοταχώς προς αυτή την εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr αρχικά οι ειδικοί εισηγούνται νέα μέτρα για να ισχύσουν άμεσα, δηλαδή αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους.

Πρόκειται για τα εξής τρία:

Μάσκες παντού και συγκεκριμένα υψηλής προστασίας (KN-95) για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αναστολή των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων, πιθανότατα ξανά χωρίς κόσμο και τα γήπεδα.
Θα ισχύουν επίσης τα ήδη υπάρχοντα μέτρα για την είσοδο των ταξιδιωτών στην χώρα (σ.σ. δηλαδή με μοριακό ή rapid test), ενώ επιπλέον όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, από όλες τις πύλες της χώρας, θα πρέπει τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε rapid test.
Επιπλέον, εισηγούνται να παρθούν νέα μέτρα και σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για πακέτο μέτρων με παρεμβάσεις παντού χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη, 23.12.2021, θα γίνει τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων υπουργών υπό των πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να εγκριθούν τα νέα μέτρα, τα οποία με την σειρά του θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όλα αυτά την ώρα που ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επανέλαβε στον «αέρα» του Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, την εισήγησή του για lockdown… χθες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν ήταν γιορτές θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα αύριο» (σ.σ. δείτε αναλυτικά εδώ).

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης στην Βουλή για τα νέα μέτρα

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μετά τις γιορτές.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανένας σε όποιο χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνο άτομα εμβολιασμένα».

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν «self test» το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Προηγούμενο άρθροBelharra, τορπίλες, Rafale και υλικά υποβρυχίων στη Βουλή
Επόμενο άρθροΔωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους του Δήμου Καβάλας