Την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πετάει για Βρυξέλλες, προκειμένου να παραβρεθεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο της συνόδου θα έχει συνάντηση – πλην συγκλονιστικού απροόπτου – με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Μία συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις τουρκικές… τορπίλες που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις συζητήσεις, πριν ακόμη αυτές ξεκινήσουν είναι οι εξής:

Α) Οι πρόσφατες δηλώσεις Ακάρ στην εφημερίδα Hurriyet, που υποστηρίζει ότι πρέπει άμεσα η Ελλάδα να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση 16 νήσων, με ταυτόχρονη αμφισβήτηση του κατοχυρωμένου από το 1931 Εθνικού Εναέριου Χώρου, που ορίζεται στα 10 μίλια.

Β) Οι συχνές – και από την αρχή του χρόνου σε πολύ υψηλούς ρυθμούς – προκλήσεις από αέρος των Τούρκων πιλότων στο Αιγαίο. Δεν είναι μόνο οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, όσο η και η συμπεριφορά τους, με επικίνδυνες διασταυρώσεις ή την άφεση φωτοβολίδων (flares).

Γ) Την προμήθεια τρίτου γεωτρύπανου, και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ, στην σκιά του παράνομου Μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα του με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι άνθρωπος συζητήσιμος. Ακούει τον συνομιλητή του και πάντα προσπαθεί να χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικές εκφράσεις όταν το ζητούμενο είναι η κατ’ αρχήν προσέγγιση στη βάση μίας στοιχειώδους θετικής διάθεσης που θα ανοίξει μία χαραμάδα επικοινωνίας για εκτόνωση της κρίσης. Όμως, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί η ανταλλαγή μονολόγων, όπως συνέβη στην προηγούμενη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Τα διδάγματα της 25ης Οκτωβρίου

Ήταν στις 25 του περασμένου Οκτώβρη όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την ανάληψη καθηκόντων του κ. Παναγιωτόπουλου. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και εκτός από ευχολόγια, επί της ουσίας δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική προσέγγιση. Ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του είπε ότι αυτό θα γίνει με τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων. Και κάπου εκεί τελείωσε η όποια πιθανότητα υπήρχε για την εξεύρεση μίας βάσης για αρχή συζήτησης.

Ο Χουλουσί Ακάρ επιμένει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις – με την χαρακτηριστική γρήγορη ομιλία του – να παραθέτει τις τουρκικές αξιώσεις, εμφανίζοντας εαυτόν πρόθυμο να συζητήσει όλες τις διαφορές με την Ελλάδα, θέτοντας όμως ως αφετηρία το δίκαιο των τουρκικών απαιτήσεων. Όπως ότι στα 30 έως 100 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια προς το Αιγαίο εκτείνεται η τουρκική ΑΟΖ!

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται την αστική ευγένεια ως βήμα υποχωρητικότητας και εκεί δράττει της ευκαιρίας για την παράθεση νέων αξιώσεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αυτό το αντιλήφθηκε εγκαίρως κι έτσι είχε τότε προχωρήσει σε μία δήλωση που δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή αμφισβήτησης:

«Συμφωνήσαμε να παραμείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων! Κατ’ αρχήν να πω ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και «μη παραγωγικά», στην ουσία ένα κενό γράμμα» είχε τονίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, πάντως, εκτιμούν ότι και αυτή τη φορά ο Χουλουσί Ακάρ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε έναν μονόλογο με ανιστόρητες αξιώσεις και απαιτήσεις που εδράζονται στο νέο αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας», που πλέον έχει γίνει το ευαγγέλιο της νεοθωμανικής Τουρκίας.

Κατά τα λοιπά, μετά την σύνοδο στις Βρυξέλλες, ακολουθεί η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων για τα ΜΟΕ, που αναμένεται να γίνει στην Ελλάδα μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου.

Πηγή:enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις και βεβαιώσεις με ένα “κλικ”: Ανοίγουν οι πύλες του Gov.gr – Πώς θα λειτουργεί
Επόμενο άρθροΑκίνητα: Τα οκτώ μυστικά για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Πώς θα γλιτώσετε τα πρόστιμα