Έως και τις 20 Απριλίου αναμένεται να καταβληθούν τα ποσά της διπλής αποζημίωσης για τα “κουρεμένα” έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως γνωστοποίησε την Τρίτη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Η πληρωμή αυτή θα αφορά στους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκια αλλά και αυτούς που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια κατά 40%. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, για τα “κουρεμένα” έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου η κρατική αποζημίωση θα χορηγηθεί με βάση τις δηλώσεις Covid που έχουν ήδη υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, η προκαταβολή αποζημιώσεων θα διενεργηθεί με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

-Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

-Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

-Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

-Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.

-Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής μέχρι στιγμής έχουν αποζημιωθεί 365.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει πάνω από 187 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών φορολογικών οφειλών είτε με πίστωση του ποσού στο τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τα μειωμένα ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 έχουν διενεργηθεί συμψηφισμοί ύψους 44,5 εκατ. ευρώ για 232.000 ΑΦΜ ενώ άλλες 15.000 δηλώσεις Covid έχουν εκκαθαριστεί και είναι έτοιμες για συμψηφισμό με φορολογικές οφειλές μόλις εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 90.000 αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και άλλες 65.000 δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα του Δεκεμβρίου. Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων θα δρομολογηθεί η πληρωμή των ιδιοκτητών ακινήτων για το 50% των ενοικίων που έχασαν. Στο μεταξύ στις 19 Απριλίου λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις στις δηλώσεις COVID των μηνών Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα ανοίξουν τον δρόμο νέων συμψηφισμών και αποζημιώσεων στους φορολογουμένους που εκμισθώνουν ακίνητα, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα στο περίμενε για να αποζημιωθούν από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια.

Προηγούμενο άρθροΚαι σήμερα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας
Επόμενο άρθροΕμβόλιο Johnson & Johnson: Γιατί ο FDA συστήνει “παύση” στη χορήγησή του – Τα νεότερα δεδομένα