Κρίσιμες είναι οι ημέρες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα και από τις τελευταίες επιστροφές των εκδρομέων.

Οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους σε ηλικιωμένους καθώς παρατηρούνται σημαντικές συρροές σε οίκους ευγηρίας, με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, αλλά και στα παιδιά ενόψει του επικείμενου ανοίγματος των σχολικών μονάδων. Ανησυχία προκαλεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το ότι τη στιγμή που τα κρούσματα πέφτουν, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο ημέρες, το Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέβηκε από τους 38 στους 41. Στους ηλικιωμένους η θνητότητα είναι ραγδαία. Οι φιλοξενούμενοι στο γηροκομείο “Αγία Κυριακή” στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης που κόλλησαν κορονοϊό και είχαν μοιραία κατάληξη ανέβηκαν στους 24, ενώ δύο θανάτους μετρά και ο οίκος ευγηρίας “Εστία Παπαγεωργίου” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις ανησυχούν ιδιαίτερα ειδικούς και Πολιτεία.

Το ίδιο και η μετατόπιση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, που διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα μέλη των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι άνθρωποι που νοσούν ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των εργαζομένων σε δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων.

Κλοιό αντί- Covid σε όλα τα γηροκομεία της χώρας επιχειρούν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αποφύγουν τη διασπορά του ιού σε ηλικιωμένους και εργαζομένους.

Ήδη, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” έχουν γίνει έλεγχοι και τεστ σε 40 από τις συνολικά 294 δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα. Από σήμερα οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα επαναλαμβάνονται τακτικά καθώς κανείς δεν θέλει να δει σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε Ιταλία και Ισπανία με εκατόμβες νεκρών ηλικιωμένων. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στους εργαζομένους σε δομές φιλοξενίας, όπως αναβολή αδειών των εργαζομένων, τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν από την επάνοδο στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο, αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα και σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός.