Εν μέσω lockdown θα εορτάσουν τα Κούλουμα οι Έλληνες – Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα και αύριο

Σε καθεστώς σκληρού lockdown μέχρι τις 22 Μαρτίου έχει τεθεί μεγάλο μέρος της χώρας με στόχο να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας που επελαύνει και πιέζει δίχως προηγούμενο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επέτρεψε την παραμικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς οι σκληροί δείκτες, όπως τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα.

Άλλωστε όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από μετρήσεις λυμάτων κι άλλους κρίσιμους παράγοντες μόνο θετικά δεν είναι.

Πως θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα
Το τριήμερο αποτελεί κρίσιμο τεστ για την εφαρμογή των μέτρων, αφού όπως τονίζουν οι ειδικοί η Καθαρά Δευτέρα δεν πρέπει να γίνει ο λόγος για μεγάλες μαζώξεις σε σπίτια που θα φέρουν συνωστισμό.

Παρά τις όποιες σκέψεις υπήρξαν για έκτακτα μέτρα, όπως λουκέτο σε πάρκα, τελικώς θα ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα που ισχύουν και τις υπόλοιπες ημέρες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετό εφόσον το επιθυμούν αρκεί να τηρούν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Αναλυτικά:

Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις πλην των γνωστών εξαιρέσεων (π.χ. για εργασία ή επιστροφή σε μόνιμη κατοικίας).
Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με τους κωδικούς 2 και 3 στο 13033 πραγματοποιούνται μόνο εντός δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο με κωδικό 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας οι αστυνομικοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.
Επομένως το έθιμο του χαρταετού μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας με τους περιορισμούς των μετακινήσεων και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.
Παράλληλα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, ωστόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω του μητροπολιτικού τους χαρακτήρα θα ξεκινά από τις 21:00.
Οι φόβοι των ειδικών
Ιδιαίτερος φόβος υπάρχει ότι το επόμενο διάστημα θα προστεθούν στην καμπύλη και κρούσματα από διαδηλώσεις και πορείες των τελευταίων ημερών.

Επίσης, διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Εξαιρετικά επιβαρυντικό ρόλο έπαιξαν και οι μεταλλάξεις του ιού, και ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος, το οποίο εκτιμάται ότι σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στα παιδιά, εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα και αύριο
Ανοιχτά θα μείνουν σήμερα Κυριακή και αύριο Καθαρά Δευτέρα, συγκεκριμένα καταστήματα προκειμένου να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το πρωί της Κυριακής θα λειτουργήσουν κανονικά τα ιχθυοπωλεία στη Βαρβάκειο, χωρίς, όμως, να κάνουν το παραδοσιακό «ξενύχτι» της Κυριακής προς Καθαρά Δευτέρα.

Παράλληλα, αύριο, Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Πάνω από 92.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τα ενεργά κρούσματα στη χώρας αλλά και τις προβλέψεις του για τον επόμενο μήνα.

Στο τέλος του Μάρτη θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε εξήγησε ότι «βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση μέχρι τέλος του μήνα πανελλαδικά, που θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου. Εγώ αυτό που χρησιμοποιώ σαν δείκτη είναι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος ορός, αυτή η τιμή είναι πολύ πιο μικρή από αυτές που βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τις 3.000».

Προηγούμενο άρθροΔεν τίθεται θέμα 2 χιλιομέτρων για τις μετακινήσεις των καταναλωτών στις Λαϊκές Αγορές, δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Σωτήρης Ιωαννίδης
Επόμενο άρθροΓιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα