ftoxeia1-e1360758897200

Τραγική πρωτιά ως η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας καταγράφει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με το ΑΕΠ της να κατρακυλά κάθε χρόνο και περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε από τη Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων, Απομακρυσμένων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης, η περιφέρεια ΑΜΘ έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών.

Σημειώνεται πως την άνοιξη του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει την κατανομή των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στα μέλη της Ε.Ε. και τις Περιφέρειες της, όπου θα ληφθούν υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι χώρες (και οι Περιφέρειες) που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα λάβουν πρόσθετους οικονομικούς πόρους, στα πλαίσια της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της πολιτικής συνοχής. Κι αυτό είναι ίσως το μόνο «ευχάριστο» στην όλη υπόθεση.

Αναλυτικά τα στοιχεία
. Η πιο “φτωχή” ελληνική Περιφέρεια είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με περιφερειακό ΑΕΠ στις 53 μονάδες (απώλεια 15 μονάδων σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις) και ακολουθούν η Ήπειρος με 54 μονάδες και η Θεσσαλία με 55 μονάδες.
. Η Περιφέρεια Κρήτης με προηγούμενο ποσοστό περιφερειακού ΑΕΠ 83 ως προς το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, τώρα εμφανίζει περιφερειακό ΑΕΠ μειωμένο κατά 20 μονάδες, στο 63 και αλλάζει κατηγορία από τη μεσαία (transition) στη χαμηλή (LDR).

. 5 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα) διατηρούνται – παραμένουν στη χαμηλή κατηγορία (LDR).
. 6 Περιφέρειες (Δ. Μακεδονία, Ιόνιων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτης) “κατεβαίνουν” κατηγορία από την μεσαία της “μετάβασης” στη χαμηλή (LDR).
. Η Αττική χάνει εισόδημα αλλά παραμένει στην υψηλή κατηγορία (MDR) και ως η μοναδική ελληνική Περιφέρεια σε αυτή την (υψηλή) κατηγορία.
. Το Νότιο Αιγαίο χάνει 35 μονάδες (η μεγαλύτερη μείωση Περιφερειακού ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη) και “κατεβαίνει” κατηγορία από την υψηλή στη μεσαία.
. Τη μικρότερη μείωση (-9 μονάδες) στην Ελλάδα εμφανίζει το ΑΕΠ της Δ. Ελλάδας που ήταν και παραμένει από τα χαμηλότερα της Ελλάδας.
. Η πιο “πλούσια” Περιφέρεια παραμένει η Αττική με σκορ 102 (ήταν 120), ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 77 μονάδες (με μεγάλη μείωση: ήταν 112), ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα με 64.

Προηγούμενο άρθροΝυχτερινή εμπλοκή στο EuroWorking Group
Επόμενο άρθροΕκδήλωση από την Ένωση Ποντίων Σπουδαστών ΤΕΙ ΑΜΘ με τίτλο “Το Αντάρτικο στον Πόντο” -Video