Γιατί οι επαγγελματίες του κλάδου προβληματίζονται με το άνοιγμα τη Δευτέρα του Πάσχα, το οποίο θα γίνει με αυστηρούς όρους, αλλά χωρίς sms.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επανεκκίνηση στις 3 Μαΐου, ημερομηνία η οποία εξέπληξε τους επιχειρηματίες, με την έκπληξη μάλιστα, αν και μετά έξι μήνες αναστολής δραστηριότητας, να μη θεωρείται κατ’ ανάγκην ευχάριστη. Βασικά ζητήματα που τίθενται από τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι ότι καλούνται να εφοδιάσουν τα καταστήματά τους εν μέσω αργιών, πριν ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυσή τους με κεφάλαια επανεκκίνησης, ενώ μένει να διευκρινισθούν τις επόμενες ημέρες τα υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα λειτουργούν εστιατόρια και καφέ.

Τα ζητήματα που τίθενται είναι τα ακόλουθα:

Η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι η επανεκκίνηση γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τον κλάδο, ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιωσιμότητας για αρκετές επιχειρήσεις με μικρούς εξωτερικούς χώρους, δεδομένου μάλιστα ότι οφείλουν τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020 και μάλιστα με 100% προσαύξηση.

Αυστηροί όροι, αλλά χωρίς SMS

Χωρίς sms, αλλά με αυστηρούς όρους σε ό,τι αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να κάθονται σε κάθε τραπέζι, αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν όσοι θέλουν να επισκεφθούν ένα κατάστημα εστίασης θα πρέπει να αποστέλλουν sms στο 13033 ή σε κάποιον άλλο πενταψήφιο αριθμό, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε, «Δεν έχει τεθεί ζήτημα sms για την εστίαση. Το sms είναι για το λιανικό εμπόριο. Είναι δύσκολο να μπει το sms, δεδομένου ότι κάποιος μπορεί να πάει να φάει φεύγοντας από το γραφείο του ή επιστρέφοντας στο σπίτι του».

Σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πέρα από το γεγονός ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για το προσωπικό των επιχειρήσεων, όπως και τα self tests, επί τάπητος βρίσκονται αυτά που είχαν ισχύσει και τον περυσινό Μάιο, όταν άνοιξε και πάλι η εστίαση. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα πρέπει να είναι 2 μέτρα, να κάθονται σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα και επίσης ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών να καθορίζεται βάσει του κανόνα 1 άτομο ανά 3 τ.μ. Υστέρα από έντονες αντιδράσεις τελικώς αποφασίστηκε να επιτρέπεται να κάθονται σε ένα τραπέζι έως 6 άτομα, ο μέγιστος αριθμός πελατών να καθορίζεται με βάση τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ., ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών κυμαίνονταν από 0,70 έως 1,10 μ., αναλόγως του εάν παρεμβαλλόταν καρέκλα ή όχι. Έτσι, αν και αρχικά τα καταστήματα επρόκειτο να λειτουργήσουν μόλις στο 30% της δυναμικότητάς τους, τα ελαστικότερα μέτρα οδήγησαν σε αύξηση της δυναμικότητας ακόμη και στο 80%.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΜαζικοί προληπτικοί έλεγχοι με rapid test από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στις 26 και 27-04-2021
Επόμενο άρθροΕπιστολή διαμαρτυρίας απο την Χριστιανική Ένωση Καβάλας- Να επανέλθει η Ανάσταση στην κανονική της ώρα