Δεν τίθεται θέμα προστίμου λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας για όσους φεύγουν από ένα κατάστημα εστίασης στις 11 το βράδυ ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega. Όπως είπε σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης “Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 .Άρα θα μπορούν να κόψουν την τελευταία τους απόδειξη στις 11”.

Για το ωράριο της εστίασης το καλοκαίρι

Ερωτηθείς εάν η εστίαση θα λειτουργήσει με μειωμένο ωράριο όλο το καλοκαίρι είπε: “Όλο το κλειδί είναι το εμβόλιο. Εάν πείσουμε τους συμπολίτες μας από την επόμενη εβδομάδα που ξεκινά το διευρυμένο ωράριο εμβολιασμών και με τα ιδιωτικά κέντρα και Σαββατοκύριακα και με την παραλαβή των εκατ. εμβολίων που έρχονται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί , τότε όλα αυτά που τώρα συζητάμε σερ λίγες ημέρες δε θα έχουν καμία σημασία. Γιατί μόλις φτάσουμε στο τείχος ανοσίας όπως έγινε π.χ στο Ισραήλ θα μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα, χωρίς κανένα κανόνα”.

“Στο Ισραήλ αυτήν τη στιγμή για να καταλάβετε έχουν τέταρτη ημέρα μηδέν θανάτους από κορονοϊό και είναι τα πάντα ανοιχτά και όλοι χωρίς μάσκες “, συμπλήρωσε.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο αν εμβολιαστούμε. Kαι κανένας δεν περιμένει να έχουμε τουρισμό στην Ελλάδα και να κλείνουμε στις 11 .Αυτή είναι η έναρξη γιατί ο ιός είναι ακόμα ψηλά. Σας λέω το ωράριο είναι στις 11 γιατί ο ιός είναι ακόμα ψηλά “, τόνισε.

“Πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι που ακόμα έχουν αμφιβολίες, σέβομαι τις αμφιβολίες τους , δεν θέλω να τους κουνήσω το δάχτυλο , ούτε να τους βάλουμε τιμωρία , ούτε να τους κατηγορήσουμε, ούτε τίποτα .Όμως αυτή τη στιγμή η μόνη πραγματική ασπίδα που έχει η ανθρωπότητα έναντι της πανδημίας είναι το εμβόλιο. Και επιτέλους έχουμε στη διάθεση μας εμβόλια για όλο τον πληθυσμό”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε λέγοντας ότι όταν εμβολιάσουμε άνω το 40% του ενεργού πληθυσμού, τότε σε αυτήν την περίπτωση η πανδημία θα πέσει απότομα με πολύ μεγάλη ταχύτητα .

Για τα μέτρα στήριξης

Απαντώντας στο πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ” Την εβδομάδα που έρχεται μπαίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Είχαμε 65.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 55.000. Για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό”.

“Για τις πάγιες δαπάνες προχωράει κανονικά το πρόγραμμα, και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή των πάγιων δαπανών του 2020”, είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι “Για τα χαμηλότοκα δάνεια ξεκίνησε εχτές το πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το πρόγραμμα για τα δάνεια έως 50.000 ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την επανέναρξη της οικονομίας”.

Όσον αφορά στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι “Αν η πανδημία δεν ελεγχθεί, προφανώς και μπορεί να ανατραπεί ο οδικός χάρτης. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, προφανώς η πανδημία θα φουντώσει”.

Για τα sms

“Για την εστίαση δεν έχουμε ακόμα ορίσει μήνυμα, και προσπαθώ να αποφύγω το μήνυμα γιατί έχουμε πρήξει τον κόσμο. Θα το δούμε όμως αυτή τη βδομάδα. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να μην μπλέκεται με πολλές διαδικασίες”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

“Βλέπω τις εικόνες από τις Εθνικές Οδούς. Θέλω να πω στον κόσμο ένα μεγάλο συγνώμη. Κανείς δεν ήθελε να τους στερήσει την εκδρομή τους στο χωριό ή τη δυνατότητά τους να δουν τους συγγενείς τους. Θέλω να έρθουν στη θέση μας και να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Λένε οι γιατροί ότι αυτή είναι μια τελευταία θυσία για να μην τιναχτεί στον αέρα η τουριστική περίοδος και η χώρα. Κάθε πολίτης αν σκεφτεί το ζήτημα θα καταλάβει ότι δεν έπρεπε να πάρουμε αυτό το μαζικό ρίσκο”, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Προηγούμενο άρθροΈκκληση Mητσοτάκη στους πολίτες να εμβολιαστούν: Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια
Επόμενο άρθροΣυνεχίζονται τα δωρεάν rapid tests στο Δήμο Παγγαίου- Δευτέρα 26/4 στην Ελευθερούπολη