Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στην τελική του μορφή μπαίνει στην τελική ευθεία και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα και το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στην Βουλή στο τέλος του επόμενου μήνα.

Έτσι πλέον ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις και η πρώτη θα είναι το Μάιο και όχι τον Μάρτιο που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι:

υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά το ύψος των επιβαρύνσεων, δεδομένου ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, προκαλούσαν υπέρμετρες αυξήσεις.
Θα υπάρχουν περισσότερα κλιμάκια.
Θα γίνει ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στο κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το οριστικό σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας στους επικεφαλής των δανειστών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγηση.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει ανατραπεί και πλέον το σχέδιο νόμου θα πάει στην Βουλή προς το τέλος Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου δεν θα είναι εφικτό να ανέβουν στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά μέσα στον Μάρτιο. Αυτό θα συμβεί τον Μάιο και η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος του ίδιου μήνα. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 μηνιαίες ισόποσες δόσεις.

Το νέο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ που θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής των δανειστών μέσα στην εβδομάδα προβλέπει τα εξής:

Νέα κλίμακα: Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να κάνουν άλμα. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022. Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.
Μείωση στον ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερα κατά 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει μεγαλύτερο «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25%.
Αύξηση στον ΕΝΦΙΑ: Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα θα δουν φέτος σημαντικά αυξημένο το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Συμπληρωματικός φόρος: Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο ΕΝΦΙΑ αλλά για τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο με ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον συντελεστή υπολογισμού του. Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό φόρο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.
Ειδικές εκπτώσεις: Η μείωση κατά 50% η και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν, αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Προηγούμενο άρθροΧιονίζει σε περιοχές του Νομού Καβάλας
Επόμενο άρθροΗ αντιπολιτευτική απελπισία του Τσίπρα και ο αντίκτυπός της