Με 158 «ναι» εγκρίθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Σε μια τεταμένη συνεδρίαση που διήρκησε 44 ώρες, επί τρεις ημέρες, στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ειπωθήκαν πολλά. Σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο αντάλλαξαν πυρά, με ειρωνείες και φαρμακερά σχόλια για την θετική ή μη κατεύθυνση του νομοσχέδιου, ασκήθηκε σφοδρή κριτική για τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο και σχολιάστηκαν ποικιλότροπος οι θέσεις των κομμάτων , σε ένα ακραίο κλίμα πόλωσης και έντασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συνολικά 55 άρθρα του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα τα εξής: 1, 2, 5-8 13, 15-21 24-30 32-36 38-44 46-54 60, 64, 68, 71-7476,77, 79, 81, 126-128.

Το Κ.ΙΝ.ΑΛ ψήφισε τα άρθρα: 1-8, 11-23, 30, 33-54, 56. 60-62, 64, 67, 68, 70-81, 83, 87, 127-129. Το Μέρα25 ψήφισε τα άρθρα:1, 2, 4, 13, 27 και 126,

ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε τα άρθρα: 6, 7, 9, 10, 27, 28, 30, 34, 35, 37, 38, 40-47, 71 και 76.

Πινγκ πόνγκ πολιτικής αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης

Αντιπαράθεση με το χαίρετε … ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα πάνω στον «καμβά» το νομοσχέδιου. Το τετ α τετ των δύο ανδρών ξεκίνησε από νωρίς με τον πρωθυπουργό να πετάει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη Φώφη Γεννηματά και να ζητά ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Καρφί» στη Γεννηματά : Ο Τσίπρας το πρωτότυπο και εσείς το αντίγραφο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για «κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης : Το νομοσχέδιο βάζει κανόνες στην εργασιακή ζούγκλα

«Αυτό που περιέγραψα θα μπορούσε να το πεις ζούγκλα και εργασιακό ”μεσαίωνα”. Και για αυτό ο νέος νομός θα αλλάξει τη κατάσταση για πρώτη φορά μετα το 1982», υπογράμμισε ο ίδιος. «Ο νέος νόμος θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα και απαντά στα ζητούμενο τους μέλλοντος», συνέχισε «Με 129 άρθρα του το νομοσχέδιου οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον με 10 τολμηρές τομές που θωρακίζουν του εργαζόμενους κάνοντας διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη ώστε η συνεργασία τους να είναι πιο αποτελεσματική. Τομές που θα κάνουν την εργασίας και την κοινωνία να συναντηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Ξεστοκάρετε όλο το μίσος πάνω στους νέους

Ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για ομιλία με προκατασκευασμένα επιχειρήματα εκ μέρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «θεμέλιο λίθο» του διχασμού στην κοινωνία. «Χτίζετε τείχη διχασμού γύρω από τους νέους, γύρω από τους εργαζόμενους, από τους ανθρώπους του πολιτισμού. Εντός των τειχών βρίσκεται η ελίτ. Η ελίτ που σας στηρίζει και την στηρίζετε», και αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «αρχιερέα των ψεύτικων υποσχέσεων» .

«Ποτέ δεν περάσαμε εμείς, ακόμη και όταν τα απαιτούσε η τρόικα, όλα αυτά που περνάτε τώρα εσείς, χωρίς μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεστοκάρει όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων πάνω στους νέους».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των νέων κάτω των 39 ετών έκανε λόγο «για εργαλειοποίηση της επιστημονικής επιτροπής και αναγκάσατε τους νέους της χώρας να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca κάτι το οποίο τώρα αλλάζει».

Μητσοτάκης : Fake news ότι καταργείται το 8ωρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τους «μύθους» και τα fake news που λέγονται από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο και απάντησε : «Καταργείται το 8ωρο! Όποιος το λέει, καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Το 8ωρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά. «Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για όλους και όχι για να είναι μόνο οι ίδιοι ασφαλείς», πρόσθεσε. «Μύθος τρίτος, το ευέλικτο ωράριο. Αυτό είχε την υπογραφή των Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου. Δύσκολο να κάθεστε δίπλα στον αρχηγό σας. Τον Ραγκούση τον αποσύρατε. Να μας πείτε μετά και για τα δάνεια των κομμάτων. Το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Οι λογογράφοι, οι απειλές και ο Ανδρέας Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «είναι πρόοδος που είναι εδώ ο πρωθυπουργός, γιατί τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε κύριε Μητσοτάκη, σαν τον διάολο το λιβάνι, τον διάλογο» και πρόσθεσε με αιχμές: «Ήρθε, όμως, εδώ για να αναγνώσει μία ομιλία 50 λεπτών, προφανώς γραμμένη από δύο διαφορετικούς λογογράφους. Γιατί επαναλαμβανόντουσαν τα ίδια και τα ίδια. Δεν είναι κακό να γράφουν δύο λογογράφοι, αλλά στο τέλος να κάνει ένας το ρετούς. Να μη λέτε τα ίδια και τα ίδια» ενώ σχολιάζοντας, είπε πως το εργασιακό νομοσχέδιο θα γίνει η αρχή του τέλους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο Α. Τσίπρας κλείνοντας την πρωτολογία του επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας : «Η αντίστροφή μέτρηση για την πιο άχρηστή κυβέρνηση έχει αρχίσει. Έχει βαθιά επίγνωση αυτός ο τόπος υπάρχει μια συλλογική μνήμη και ξέρουν όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό!»

Παίρνοντας τον λόγο για τη δευτερολογία του, ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε αρχικά σε μία αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές, με το τι συνέβη την περίοδο 1990-1993. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Οπότε, προσέξτε, μην εξάγετε βιαστικά συμπεράσματα», είπε και συνέχισε «Μιας και έχω δύο λογογράφους, να σας στείλω τον ένα, μήπως καταφέρετε και τακτοποιήσετε την σκέψη σας; Γιατί καταφέρατε να μιλήσετε για όλα και για να μην απαντήσετε σε κανένα! Γενικά, καλό είναι να μη βλέπετε τα πράγματα διπλά».

Μητσοτάκης: Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που χτίσατε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Star για τον πρωθυπουργό «ότι δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός. Μου ανέθεσαν να διαχειριστώ τις τύχες μιας χώρας που προσπαθήσετε επί πέντε χρόνια να κατεδαφίσετε και αυτό είναι πράγματι δύσκολο έργο».

Τσίπρας : Δεν ξέρω εργολάβο που να έδινε διαμέρισμα σε μπαταχτσή

Μπαταχτσή της πολιτικής χαρακτήρισε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στον πρωθυπουργός πως δεν θα ήταν ποτέ διαχειριστής σε πολυκατοικία που θα έχτιζε ο Αλέξης Τσίπρας ως πολιτικός μηχανικός. «Δεν ξέρω κανέναν εργολάβο που να έδινε διαμέρισμα στον μεγαλύτερο μπαταχτσή της πολιτικής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Νέα χαλάρωση μέτρων – Τα κυβερνητικά σχέδια για λιανεμπόριο και τουρισμό
Επόμενο άρθροΜπάιντεν μετά τη συνάντηση με Πούτιν: Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο