Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος , εκτιμώντας πως «έως τις αρχές του 2022 τον κοροναϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη».

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο ίδιος συνέστησε τη χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως επεσήμανε, τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Σημείωσε δε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.

Εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν. Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το τέταρτο κύμα του κοροναϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως τον χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

Προηγούμενο άρθροΔ. Πέτροβιτς: Ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει το Δημοσιογραφικό Συνέδριο στην Σαμοθράκη τον Σεπτέμβριο
Επόμενο άρθροΟ Κυριάκος ενισχύει την ομάδα του Μαξίμου – Στόχος η μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση κυβερνητικών δράσεων